Sada je trenutak da IDEMO DALJE i državu prevedemo u 21. vek koji obeležava DIGITALIZACIJA: Ključna poruka ekspozea mandatarke Brnabić (VIDEO) (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 28.Jun.2017, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sada je trenutak da IDEMO DALJE i državu prevedemo u 21. vek koji obeležava DIGITALIZACIJA: Ključna poruka ekspozea mandatarke Brnabić (VIDEO) (FOTO)

Skupština Srbije započela je danas sednicu o izboru Vlade Srbije koja će sa Anom Brnabić na čelu imati 22 člana. Mandatarka za sastav nove vlade na sednici je predstavila svoj ekspoze i sastav kabineta.



12:10 - Brnabić predstavila espoze, jednočasovna pauza u parlament

Printskrin: Youtube/ParlamentSrbija

Rečima "Živela Srbija" Ana >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Brnabić završila izlaganje pred poslanicima i ministrima u Skupštini Srbije. Predsednica parlamenta odredila pauzu od 60 minuta.

Printskrin: Youtube/ParlamentSrbija

12:08 - Srbija će ovog puta svoju šansu iskoristiti

Samo dijalog obezbeđuje stabilnost i osnov za dalji razvoj kojem težimo, poručila je mandatarka Ana Brnabić i dodala da u svom budućem radu očekuje podršku predsednika države Aleksandra Vučića, pre svega imajući u vidu njegovo iskustvo i državnički ugled koji uživa u svetu.

Navodeći da će njena vlada slediti dosadašnju politiku prema Rusiji, da će proširivati dobre odnose s Kinom, Indijom, Južnom Korejom, ali i da će nastaviti da izgrađuje dobre odnose sa SAD u svim segmentima.

Kako je navela, veliki smo put prešli u cilju uspostavljanja dobrih odnosa sa bivšim republikama i tu je, ocenila je, Srbija imala ključnu ulogu, a i dalje treba da bude glavni zagovornik razvijanja tih odnosa.

- Na današnji veliki dan, veliki srpski praznik, želim da poručim da nastavljamo politiku mira na KiM s ciljem postizanja istorijskog pomirenja srpskog i albanskog naroda - rekla je Brnabić, te poručila da je neophjodno hitno formiranje Zajednice srpskih opština na principima Briselkog sporazuma.

- U svim ovim procesima računam na veliku podršku predsednika države, ali i prvog potpredsednika vlade - poručila je, te objasnila da u to veruje, jer jedino timski rad može da donese rezultate i promenu tako da svima bude unapređen život.

Građanim i građankama Brnabić je poručila da se promene ne dešavaju same od sebe, da se prave promene dešavaju samo kada svaki član ovog društva uradi svoj deo, "kad radimo zajedno odgovorni prema sebi, svojim porodicama, susedima, okruženju".

- Ono čemu želim da doprinesem je da kreiramo još odgovorniju vladu i državnu upravu koje rade za zajedničku dobrobit - rekla je mandatarka, te saopštila sastav svog kabineta.

Ekspoze je zaključila rečima da „će Srbija ovog puta svoju šansu iskoristiti".

Srbija, kako je naglasila, sada ima šansu, koja se dugo neće ponoviti, da iskoristi velike promene koje donosi digitalizacija, da potpuno preokrene svoju ekonomsku sudbinu.

- Nove mogućnosti pred nama ne zavise ni od koga, ni od čega drugog, već samo nas samih i naše spremnosti da pobedimo u velikoj međunarodnoj utakmici. Ulazimo u dinamičan proces digitalizacije, modernizacije, intenzivnog obrazovanja i rada, proces brzog rasta, značajnog životnog standarda i boljeg života svih građana - naglasila je Brnabić.

12:06 - Borba protiv organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije uz efikasan i brz krivični postupak

Izuzetno je važan nastavak odlučne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, posebno podizanje kapaciteta policije za sprečavanje terorističkih napada, krijumčarenja i trgovini ljudima, kao i suzbijanje visokotehnoločkog kriminala, rekla je danas u ekspozeu mandatarka Ana Brnabić.

Brnabić je kazala da borba protiv organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije podrazumeva efikasan i brz krivični postupak.

Prethodna vlada već je preduzela ključne mere u tom pravcu, nova će tim putem nastaviti, najavila je ona.

Isto tako je najavila povećanje kvaliteta i brzine razmene podataka između državnih organa, u cilju borbe protiv kriminala.

Strateški cilj je i rasterećenje sudova, dodala je Brnabić ukazujući da je broj slučajeva smanjen u prošloj godini i da će biti nastavljen rad na unapređenju pravne infrastrukture.

Prava nacionalna bezbednost ne može se postići isključivo jakim vojnim snagama, već iziskuje snažnu diplomatiju, intenzivan obaveštajni rad, fiskalnu disciplinu, i efikasnu vladu.

- Iznad svega biće neophodna podrška predsednika Republike i njegovo bogato iskustvo u oblasti spoljne i vojne politike - podvukla je Brnabić.

Ona je ukazala da ćemo ostati posvećeni učešću u mirovnim misijama, kao i da Srbija ostaje povećena programu Partnerstvu za mir.

12:04 - Daću sve od sebe da u mandatu ove vlade budu završeni Narodni i Muzej savremene umetnost

Mandatarka za sastav Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će "dati sve od sebe" da u mandatu buduće vlade bude završena obnova Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu koji već duže od 10 godina ne rade.

Predstavljajući program buduće vlade u Narodnoj skupštini, Ana Brnabić je kazala da je njen plan da sve institucije kulture u Srbiji moraju imati programe za decu.

Ona je ranije rekla da Srbija ima "sjajno" kulturno nasleđe na osnovu koga treba graditi kulturnu politiku.

11:59 - Ne možemo u 21. vek s pečatima, šalterima i papirima

Printskrin: Youtube/ParlamentSrbija

Ne možemo u 21. vek s pečatima, šalterima i papirima, poručila je danas u Skupštini Srbije mandatarka Ana Brnabić, najavljujući promenu niza propisa koji će to u najskorije vreme urediti onako kako je u razvijenom svetu.

U tom je smmislu pomenula promenu mnogih propisa i donošenje novih, a s ciljem da se uštedi novac i vreme, pre svega građanima.

Kako je navela, modernizacijom državne uprave država postaje istinski servis građana i privrede, a digitalizacija državne uprave u obezbeđivanju elektronskih usluga biće zato jedan od prioriteta njene vlade.

- Elektronskom upravom povećava se efikasnost i eliminiše korupcija -ocenila je.

Pomenula je da je od početka godine 6,7 miliona dokumenata postalo dostupno u elektronskom obliku, da su građani tako uštedeli šest miliona sati čekanja na šalterima, a da su time za razne takse platili čak 245 miliona dinara manje.

Brnabić je najavila da će elektronsko plaćanje biti uvedeno za sva moguća plaćanja, pa i obaveza prema državi, te da će pečat otići u istoriju, jer, kako je primetila, i danas još postoji vise od 70 akata koji nisu usklađeni s aktuelnim propisima i zbog toga zahtevaju upotrebu pečata.

Uredićemo birački spisak, on će biti automatski ažuriran, a to će uvesti red i razum u državnu upravu, poručila je Brnabić.

11:51 - Plan za privredu i infrastrukturu

Printskrin: Youtube/ParlamentSrbija

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić istakla je da pravni okvir u Srbiji ne sme da bude prepreka inovacijama.

- Neophodno je prepoznavanje novih organizacija kompanija i poslovnih promena koje donose nove tehnologije - rekla je Brnabić, čitajući svoj ekspoze.

Ona je dodala i da je vizija njene vlade razvoj preduzetništva koje je zasnovano na znanju i inovativnosti.

Veliki potencijal brzog razvoja ekonomije je u digitalizaciji tradicionalnih grana privrede, poput poljoprivrede, rekla je Brnabić, navodeći primer korišćenja senzora, i bespilotnih letelica.

- To proizvodnju čini zdravijom, jeftinijom i sigurnojom - rekla je Brnabić.

Mi kao društvo, dodala je, moramo da idemo u susret promenama koje će ubrzati naše pridruživanje razvijenim ekonomijama.

Dodala je i da je neophdono je da se motivišu uspesni poslovni ljudi Srbije da investiraju u inovativna preduzeća, čime će se, kako je rekla, uvećavati domaći kapital, a inovativni preduzetnici imaće više izvora finansiranja.

Ona je istakla da će buduća vlada pokušati da odvoji još veća sredstva iz budžeta za inovacioni fond, po ugledu na Izrael, koji je, na taj način postala jedna od najnaprednijih država sveta.

Mandatarka je dodala i da je cilj nove vlade da svaki strani investitor angažuje lokalne firme kao izvođače i proizvođače.

- Vlada će raditi na osnaživanju domaćih firmi da ispune zahteve i standarde stranih investitora - rekla je Brnabić.

Ona je podvukla i da će buduća vlada raditi na osnaživanju ženskog predzetništva, kao i preduzetništva mladih i socijalnog preduzetništva.

Kada je reč o restrukturiranju i racionalizaciji javnih preduzeća u državnom vlasništvu, Brnabić je rekla da će taj proces biti odlučno nastavljen racionalizacijom broja zaposlenih, kao i rešavanjem nagomilanih dugova i velikog potraživanja.

- Od 17 strateški važnih javnih preduzeća u državnom vlasništvu, kod deset je status već rešen, a u toku je rešavanje ostalih sedam. To će imati pozitivan uticaj na javne finansije, jer će budžetska podrška preduzećima sa velikim gubicima biti manja - rekla je Brnabić.

Veliki napredak ostvaren je u oblasti putne infrastrukture, rekla je Brnabić, ukazujući da se Koridor 10 privodi kraju, dok će ostale deonice, najavila je, biti završene u prvoj polovini naredne godine.

U tom cilju, podvukla je, potrebno je raditi na jačanju regionalne saradnje i povezivanju infrastrukturne mreže.

- Još 900 kilometara puteva moramo da rehabilitujemo u narednih nekoliko godina - rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, povezivanje Srbije sa ostatkom sveta zavisi i od modernizacije i širenja železničke mreže.

- Počećemo tokom ove godine modernizaciju pruge Beograd - Budimpešta - najavila je Brnabić.

Kada je reč o vazdušnom sektoru, ona je rekla da je ukupan prhod uvećan za 70 odsto u odnosu na prethodne godine, i da je potpisano više od 30 važnih sporazuma u toj oblasti.

- Kako bismo osigurali dalji rast i nova radna mesta na Aerodromu Nikola Tesla, stupićemo u koncesioni aranžman, a zatvaranje te transakcije očekujemo u martu naredne godine - rekla je Brnabić.

11:38 - Ogroman izvozni potencijal IT industrije

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ana Brnabić je istakla ogroman izvozni potencijal IT industrije, koji, kaže, raste više od 10 odsto godišnje, a izvoz softvera ima rast od 20 odsto svake godine.

- Cilj vlade je da izvoz bude uvećan 1,5 milijardi evra godišnje za pet godina - istakla je Brnabićeva.

Dodala je da se Srbija suoačava sa manjkom kvalifikovanih kadrova, što, kaže, usporava dalji rast.

- Procene su da nedostaje 15.000 kadrova zato je jedan od mojih prioriteta da se poveća njihov broj i da uhvatimo korak sa četvrtom industrijskom revolucijom - naglasila je Brnabićeva.

11:35 - Ubrzanje privrednog rasta

Printskrin: Youtube/ParlamentSrbija

Mandatarka je istakla da će jedan od prioriteta njene vlade biti ubrzanje privrednog rasta, i u tom smislu je istakla da smo samo tokom 2016. godine, zbog visokih troškova zaduživanja u prošlosti, platili preko milijaradu evra na kamate.

- Da bi građani razumeli, naglasiću da se sa ovim novcem može izgraditi 150 kilometara auto-puta svake godine. Važno što smo uveli red u javne finansije. Građani su to prepoznali i podneli najveći teret štednje. Ovi napori građana i Vlade Srbije porepoznati su od strane MMF-a, Svetske banke - naglasila je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, uspešno smo prošli kroz šest revizija aranžaman iz predostrožnosti sa MMF-om i sad uspešno završavamo trogodišnji aranžman.

Naglasila je da će akcenat biti na rigoroznoj kontroli trošenja novca.

- Naš cilj je da do 2019. godine deficit opšte države bude ispod jedan odsto. Sa daljim rastom BDP-a planiramo da nivo javnog duga spustimo ispod 60 odsto. To će otvoriti prostor za nova radna mesta - napomenula je mandatarka za sastav nove Vlade.

Sve ovo je moguće, kaže, samo ako se svi angažujemo i uključimo, jer je, ističe, društvo snažnije od pojedinca koji ne može sve sam.

Ističe da su smanjenje poreza i doprinosa i povećanje plata u javnom sektoru direktno povezani sa javnim finansijama.

- Planiramo da povećamo plate u javnom sektoru i da smanjimo opterećenje poslodavaca. Ne uzmičemo pred problemima, u godinama pred nama očekujemo rast realnog BDP-a od najmanje tri odsto, koji će se zasnivati na smanjenju udela javnih rashoda - naglasila je Brnabićeva.

Za održivu ekonomsku stabilnost ključan je nastavak restrukturiranja privrede, kao i održavanje političke stabilnosti i približavanje EU, rekla je Brnabićeva.

11:25 - Samo pobednička društva idu u susret promenama

Printskrin: Youtube/ParlamentSrbija

Digitalizacija, obrazovanje i ekonomski razvoj biće ključni prioriteti nove vlade, rekla je danas u Skupštini mandatarka Ana Brnabić.

Brnabić je u ekspozeu istakla da će njen kabinet raditi timski, da će odluke braniti s dostojanstvom i da veruje da rezultate njene vlade neće moći da ignorišu ni oni koji su se protivili njenom izboru.

Istakla je da njen kabinet nastavlja na dobrim temeljima koje joj je ostavila vlada Aleksandra Vučića.

Poručila je da Srbija ima šansu da nadoknadi zaostajanje i uhvati priključak sa razvijenim svetom.

Promene su neminovne i nezaustavljive, rekla je i dodala:

- Samo pobednička društva idu u susret promenama - poručila je ona.

11:20 - Obrazovanje drugi prioritet vlade

Printskrin: Youtube/ParlamentSrbija

Obrazovanje će, posle digitalizacije, biti drugi najvažniji prioritet vlade, poručila je pred narodnim poslanicima u Skupštini Srbije mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić.

- Da unapredimo obrazovni sistem, podsticaćemo analitički sistem razmišljanja. Radićemo na tome da promenimo način razmišljanja koji sputava kreativnost, da mlade navedemo da ne odustanu na prvoj prepreci, da veruju u sebe i idu u susret ambicijama. Negovaćemo preduzentički duh kod mladih, što ne znaci da svi mladi treba da budu preduzetnici - rekla je Brnabić, primetivši da su takvi principi i nju vodili pre nego što je došla u državnu upravu.

Obrazovanje je najveća vrednost 21. veka i moramo ga negovati, poručila je Brnabić, dodajući da je važno da povratimo poverenje u obrazovni sistem.

- Kad završimo školu pola tog znanja je već prevaziđeno i zato moramo da učimo i dalje, ovaj je vek namenjen onima koji ne žele da stanu u obrazovanju - navela je mandatarka.

Zato će, kako je poručila, tim u vladi raditi u najboljem interesu Srbije, a ona veruje da će nova vlada umeti da odgovori brojnim izazovima.

- Ohrabrivaću dijalog kako bismo donosili dobre odluke za Srbiju - poručila je Brnabić, dodajući da će svako konstruktivno rešenje naići na otvorena vrata u njenom timu.

- Ovaj vek daje prednost onima koji uče i željni su promena - napominje Brnabićeva.

Trenutak je da razjasnimo da dualno obrazovanje nije jeftina radna snaga, nego bolje povezivanje terije i prakse, kaže Brnabićeva.

- Cilj je da učenike tokom obrazovanje pripremimo za rad u privredi, omogućimo razvoj njihovih ideja i njihovo kasnije zapošljavanje - napominje Branabićeva.

Ističe da je preduzetništvo razvojni elemenat, posebno u društvima sa malim brojem stanobnika, to je stav, način i odnos prema životu.

Navela je da je preduzetnička kompentencija prepoznata kao jedna osam osnova za život i rad u društvu.

- Uvođenje informatike bio je jedan od prioriteta prethodne Vlade i u tome smo uspeli - tvrdi Brnabićeva.

Takođe, važni su digitalno kompetentni nastavnici koji će prenositi znanje učenicima, ali i olakšati svoj rad.

- Ministarstvo prosvete usvojilo je Okvir digitalnih kompetencija nastavnika i u oktobru kreće njihova obuka - kaže Brnabićeva.

Nastavićemo program prekvalifikacije za IT i svake godine se preko 1.000 građana prekvalifikuje i krene u novu karijeru u IT industruji, napomnje Brnabićeva.

Pored toga, biće obezbeđene obuke za starije sugrađane kako bi naučili da koriste savremene tehnologije.

Ukazala je da će biti obezbeđen dodatni prostor za tehničke fakultete, koju su jedan od najvažnijih faktora u procesu digitalizacije.

Biće povećane i upisne kvote na tim fakultetima, navodi Brabićeva.

Smatra da je potrebno učiti na primeru Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Biosens instituta, kao i Instituta za fiziku.

- Dajemo značajnu podršku Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, a takve parkove gradimo i u Novom Sadu i Nišu - kaže Brnabićeva.

11:17 - Sa digitalnom revolucijom sustići ćemo razvijeni svet

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Mandatarka za sastav vlade Ana Brnabić istakla je danas, iznoseći svoj ekspoze Skupštini Srbije, da je Srbija spremna da predvodi ceo region u digitalizaciji, odnosno promenama koje slede i stvaranju novih mogućnosti za sve.

- Sa 4. industrijskom revolucijom, odnosno digitalnom revolucijom, imamo šansu da nadoknadimo zaostajanje i uhvatimo priključak sa razvijenim svetom. Ona je neminovna i nezaustavljiva. Samo pobednička drustsva idu u susret promenama - poručila je ona.

Istakavši da će digitalizacija biti u vrhu prioriteta buduće vlade, kazala je da je sada trenutak da odemo korak dalje i društvo i privredu prevedemo u 21. vek, koji obeležava digitalizacija.

- Naša celokupna društvena organizacija i drustsvo biće redefinisani u potpnosti u digitalizacji. Srbija mora biti spremna, jer ako sada ne iskorisktimo šansu teško da ćemo dobiti drugu. Digitalizacija otvara mogućnosti za lakši život građana, jeftinije usluge i povezivanje među ljudima - objasnila je Brnabić.

Ocenila je da digitalizacija pruža sasnsu za nova radna mesta, koja su i bolje plaćena, može doprineti povećanju izvoza i prilika je da zaustavimo sada odliv mozgova i preokrenemo taj trend.

To, kako je rekla, govori na osnovu iskustva najuspešnijih kompanija, kako je digitalizacija pokrenula točak promene.

- Uverena sam da su naši građani spremni za novo digitalno doba. Prema najnovijem istraživanjju Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je u prvoj trećini liste u korišćenju intereneta - podvukla je ona.

Brnabić je kazala da je birokratija prepoznata kao jedan do najvećih probelma srpskog društva, jer troši najveće resurse, a ova vlada će, kako je dodala, raditi na promeni postojeće paradigme u načinu razmišljanja u svakom segmentu društva.

Sa digitalnom revolucijom imamo šansu da nadoknadimo zaostajanje i uhvatimo priključak sa razvijenim svetom, poručila je ona.

Izrazila je očekivanje da će proces digitalizacije poboljšati standard i kvalitet života građana Srbije, podvukavši da je on i najvažniji katalizator inovacija, konkurentnosti i razvoja.

- Ono što sada uradimo na polju digitalizacije odrediće mesto Srbije na svetskoj mapi u godinama i decenijama koje dolaze. Moja misija je modernizacija našeg društva u svim segmentima. Radeći na digitalizaciji stavraćemo društvo koje pruža jednake šanse svim građanima -  podvukla je Brnabić.

11:09 - Odluke mog tima, istinu i činjenice braniću s dostojanstvom

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić pozvala je danas poslanike u Skupštini Srbije da se pridruže njenom timu u izgradnji boljeg života za sve građane i izgradnji buducnosti za sve nas, te poručila da će odluke svog tima braniti s dostojanstvom i dignitetom.

Ona je istakla da će njen tim raditi jedinstveno, da će nastupati zajednički u odbrani svojih stavova i odkluka, ali i naglasila da će najveća odgovornost u svemu biti - njena.

- Najveća odgovornost biće na meni, neću se skrivati iza saradnika, redovno ću izveštavati javnost o tome šta nameravamo,  podsticaću konstruktivnu kritiku i uprkos uvredama u javnom govoru koje su mi već upućene proteklih dana i koje mogu da očekujem i ubuduće, ja ću istinu i činjenice braniti s dostojanstvom i dignitetom - poručila je Brnabić.

11:00 - Rezultate moje vlade poštovaće i oni koji su me osporavali

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sigurna sam da će ova vlada imati takve rezultate da ni oni koji su o meni govorili s podsmehom neće moći o njih da se ogluše, poručila je danas mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić.

Brnabić je, na predstavljanju ekspozea, rekla da nijedna vlada u poslednjih deset godina nije ostavila tako dobro stanje novoj vladi, kao što je to učinila vlada Aleksandra Vučića.

- Našu viziju možemo da gradimo na osnovu temelja, koje je postavila prethodna vlada - rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je državna kasa u dobrom stanju, makroekonomski pokazatelji su pozitivni, u budžetu je suficit, inflacija je u predviđenim granicama, postoji trend smanjenja javnog duga...

- Nijedna vlada nije započela mandat sa tako dobrim stanjem u budžetu, kao ova koju ću, ako bude glasala većina poslanika, voditi ja - rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla i da na sve izazove pred našom zemljom moramo da odgovorimo hrabro, odlučno i sa jasnom vizijom kuda idemo.

10:50 - Čast je služiti Srbiji kako bi se ona menjala na bolje, rekla je danas mandatarka Ana Brnabić na početku ekspozea pred poslanicima Narodne Skupštine.

Printskrin: Youtube/ParlamentSrbija

Ona je istakla da njena vlada nastavlja posao na odličnim temeljima koje joj je ostavila vlada Aleksandra Vučića.

- Važno je da se usaglasimo oko prirotieta i napravimo društveni dogovor oko toga sta zajedno možemo i moramo da postignemo da bismo u Srbiju uveli u red uspešnih država - istakla je Brnabić.

Vreme koje je pred nama pokazaće koliko smo kao društvo i pojednci hrabri da zajedno pomerimo granice i zakoračimo u budućnost svih nas.

- U politiku sam ušla iz privrede, a iz ljubavi prema Srbiji. Vratila sam se iz najbolje zelje da uradim nesto za svoju zemlju. Čast je služiti Srbiji, kako bi se ona menjala na bolje - rekla je Brnabić i dobila prvi aplauz poslanika.

Printskrin: Youtube/ParlamentSrbija

10:47 - Mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić počela sa predstavljanjem ekspozea.

Printskrin: Youtube/ParlamentSrbija

10:41 - Kako je rekla predsednica Skupštine, početak sednice je kasnio, jer je jednom ministru pozlilo.

Kako javlja reporter Telegrafa.rs sa lica mesta, ministru rudarstva i energetike Aleksandru Antiću pozlilo je uoči početka zasedanja. Hitna pomoć je brzo došla i odvezla ministra kako bi mu ukazali neophodnu pomoć i izvršili preglede.

10:36 - Predsednica Skupštine Maja Gojković otvorila je posebnu sednicu parlamenta, na kojoj će mandatarka Ana Brnabić predstaviti ekspoze i sastav kabineta.

Printskrin: Youtube/ParlamentSrbija

U sali je prisutno 161 narodni poslanik. Kako javlja reporter portala Telegraf.rs, ekspoze Ane Brnabić ima 100 strana, ali će ona čitati samo siže ekspozea, koji ima oko 20 strana. Kako je najavila mandatarka, ekspoze će trajati sat vremena.

10:34 - U plenarnu salu su ušli kandidati za ministre nove Vlade Srbije.

Printskrin: Youtube/ParlamentSrbija

10:32 - Većina poslanika ušla je u plenarnu salu.

Printskrin: Youtube/ParlamentSrbija

10:09 - Članovi buduće vlade stigli su u Skupštinu Srbije gde se očekuje početak rasprave o izboru novog kabineta Ane Brnabić.

Među prvima su u parlament došli ministar perosvete Mladen Šarčević i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević koji će i u novoj vladi zadržati te resore.

U parlament je stigao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, kao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji će i u novoj vladi predvoditi ta ministarstva, a zatim i ostali predloženi za članove kabineta Brnabić.

Desetak minutak pred početak sednice došsao je i prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar...

U parlament je stigao i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji je ranije najavio da neće podržati izbor Ane Brnabić za premijerku.

U Skupštinu Srbije stigli su i ambasadori pojedinih zemalja, među kojima je američki Kajl Skat.

NOVA VLADA SRBIJE - 18 RESORA, TRI MINISTRA BEZ PORTFELJA

Vlada, za koju je obezbeđena većinska podrška, radiće u sledećem sastavu: Ana Brnabić - premijerka, a Ivica Dačić - prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova.

Nebojša Stefanović biće potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, a Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Dušan Vujović zadržava resor finansija, a Goran Knežević privrede. Branislav Nedimović ostaje ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Goran Trivan će predvoditi novo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, dok će Aleksandar Antić ostati ministar rudarstva i energetike.

Jadranka Joksimović biće ministarka za evropske integracije, Nela Kuburović ostaje ministarka pravde, dok će novi član vlade biti Branko Ružić, koji će voditi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Aleksandar Vulin će biti ministar odbrane, a Zoran Đorđević ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zlatibor Lončar ostaje ministar zdravlja, Mladen Šarčević ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Vanja Udovičić ministar omladine i sporta, a Vladan Vukosavljević ministar kulture i informisanja.

Biće tri ministra bez portfelja: Slavica Đukić Dejanović biće zadužena za populacionu politiku, Milan Krkobabić za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća a Nenad Popović za inovacije i tehnologiju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Rok za izbor vlade je 30. jun u ponoć.

Za izbor nove Vlade potrebno je da glasa 126 poslanika od 250 koliko ima Skupština Srbije.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić u Skupštini: Digitalizacija Srbije i povećanje plata

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Jun.2017

Skupština Srbije raspravlja o izboru Vlade Srbije, na čijem čelu bi trebalo da bude Ana Brnabić. Mandatarka Brnabić je na početku sednice u jednočasovnom izlaganju predstavila svoj ekspoze i sastav kabineta koji bi, kako je najavila, trebalo da ima 21 ministarstvo.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.