Dačić: Zemlje OAD od izuzetnog značaja za Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2015, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Zemlje OAD od izuzetnog značaja za Srbiju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Beogradu da je region koji pokriva Organizacija Američkih Država (OAD) "od izuzetnog strateškog značaja za Srbiju" i da veliki broj članica te asocijacije "nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova".

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom OAD Luisom Almagrom rekao da će Srbija "uraditi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sve da bude i dalje prisutno na skupovima te organizacije zbog nacionalnih i državnih interesa".

Ministar spoljnih poslova Srbije, ujedno predsedavajući OEBS-a, rekao je da je sa Almagrom dogovorio potpisivanje memoranduma o saradnji sa OAD.

"Do sada nije bilo nikakvih formalnih inicijativa o saradnji ovih organizacije, a dve velike države članice OAD - Kanada i SAD - takođe su članice OEBS", rekao je Dačić i dodao da OEBS ima 57 država članica a OAD 34.

Prema njegovim rečima, Almagro, bivši šef diplomatije Urugvaja, jednom je već bio u Beogradu, i bio je impresioniran time što je na svakom bilbordu pisalo "Montevideo", s obzirom da se tada prikazivao istoimeni filmski i TV projekat Dragana Bjelogrlića.

Almagro je rekao da je OAD omogućio Srbiji da se mnogo bolje informiše o temama koje su bitne za taj region, i dodao da je "zaostavština Tita veoma važna" za većinu država članica te asocijacije.

On je takođe rekao da OAD želi da osnaži saradnju kroz stipendije studentima sa područja zemalja članica da dolaze u Srbiju da studiraju, ali i na planu bezbednosti.

Almagro je rekao da zemlje OAD dele sa Srbijom principe i načela kao što je poštovanje teritorijalnog integriteta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.