Dačić: Zašto samo da budemo u nečijoj vladi, ako možemo da je vodimo

Izvor: Blic, 27.Jun.2012, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Zašto samo da budemo u nečijoj vladi, ako možemo da je vodimo

Mi ne biramo između SNS ili DS, Tomislava Nikolića ili Borisa Tadića, nego da li ćemo biti odgovorni za vođenje nove vlade ili ćemo samo biti njen deo, izjavio je danas predsednik SPS Ivica Dačić i tako ostavio otvorenim pitanje koje Srbija svaki dan postavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - ko će formirati novu vladu.

Lider socijalista Ivica Dačić smatra da je suštinsko pitanje za koaliciju SPS-PUPS-JS zašto da bude u nečijoj vladi, ako može da je vodi.

Đilas: Pošteno je da SPS kaže šta je problem

Dačić je rekao da je ponudu SNS za mesto premijera primio k znanju, ali da koalicija SPS-JS-PUPS još nije donela nikakvu odluku, jer se trude da budu korektan partner DS i Borisu Tadiću, sa kojima su sarađivali u proteklom periodu.

Lider SPS je primetio da se nijedan političar na njegovom mestu ne bi toliko premišljao, ali da on nastoji da bude korektan i prema dosadašnjim koalicionim partnerima, odnosno Demokratskoj stranci i Borisu Tadiću.

- Bilo kakve odluke neće biti donete bez znanja naših koalicionih partnera. Ovo je istorijska prilika za našu koaliciju da svoj politički profil definiše tako da bude jedan od tri najznačajnija faktora u Srbiji, sve ostalo će biti nastavak dvopartijske Srbije - rekao je Dačić.

DS: Neka SPS kaže u čemu je problem

Sa druge strane, Demokratska stranka pozvala je sinoć Dačićevu stranku da javno objasni šta je prepreka za formiranje koalicione vlade, koja je dogovorena još 8. maja posle izbora.

- Sa koalicijom oko SPS-a smo odmah nakon izbora napravili dogovor oko programa i obezbedili potrebnu većinu bez postavljanja ikakvih kadrovskih uslova i zahteva. Demokratska stranka je isključivo insistirala na odgovornoj finansijskoj politici i odlučnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Zato SPS treba da posle toliko vremena pruži odgovor javnosti šta je prepreka za formiranje takve Vlade Srbije koja je principijelno dogovorena još 8. maja. SPS je dala podršku zajedničkoj Vladi predvođenoj Borisom Tadićem i javnost mora da bude upoznata sa tim da li je taj dogovor na snazi - stoji u saopštenju DS.

Naravno, rukovodstvo DS je juče održalo sastanak potaknuto informacijama da je njihov dosadašnji partner, Socijalistička partija Srbije, dobila konačnu ponudu za formiranje poslaničke većine od Srpske napredne stranke i Tomislava Nikolića, predsednika republike i doskorašnjeg lidera SNS.

SNS: Spremni smo da napravimo većinu

Iz stranke predsednika Srbije već danima stižu vesti da su spremni za dan-dva da naprave većinu.

"Ako SPS obavesti SNS da prekida pregovore sa DS, SNS je spremna da već sutra otpočne razgovore o formi vlade sa SPS-om jer Srbija više ne može da čeka i vreme je da se formira nova vlada", rekao je funkcioner SNS Nebojša Stefanović.

Moguće kombinacije:

Vlada DS i SPS

Koalicija oko DS 67 mandata

Koalicija oko SPS 44

SPO 6

Manjine 5

Maja Gojković 2

Zaharije Trnavčević 1

Ranka Savić 1

UKUPNO: 126 poslanika

Vlada SNS i SPS

Koalicija oko SNS 73 mandata

Koalicija oko SPS 44

URS 19

Manjine 5

UKUPNO: 141 poslanik

Povezane vesti: Dačić: Ne postavljam uslove i ne ucenjujem

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zašto da budemo u vladi ako možemo da je vodimo

Izvor: Kurir, 27.Jun.2012

Mi se ne izjašnjavamo između SNS i DS i ne biramo između Tomislava Nikolića i Borisa Tadića već biramo između njih i nas, rekao je lider SPS..BEOGRAD - Lider socijalista Ivica Dačić smatra da je suštinsko pitanje za koaliciju SPS-PUPS-JS zašto da bude u nečijoj vladi, ako može da je vodi..."Sporna...

Nastavak na Kurir...

Dačić uskoro traži mandat

Izvor: Večernje novosti, 27.Jun.2012

Dok dosadašnji partneri kreću u otvoreni rat, naprednjaci, socijalisti i URS spremaju koaliciju. Đilas: Neka SPS saopšti zašto nema dogovora sa DS. Dačić: Zašto da budemo deo vlade ako možemo da je vodimo. Dinkić: Demokrate su nas dovele na ivicu bankrotstva

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.