Dačić: Ukidanje presude Glavašu – politika rehabilitacije zločinaca

Izvor: RTS, 28.Jul.2016, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ukidanje presude Glavašu – politika rehabilitacije zločinaca

Ukidanje presude Glavašu je poruka da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, ocenio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Postavlja se pitanje da li će i jedan zločinac nad Srbima biti procesuiran, kaže ministar Vulin.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić ocenio je da današnja odluka Vrhovnog suda Hrvatske o ukidanju presude Branimiru Glavašu, koji je bio osuđen zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, "pokazuje jasnu politiku Hrvatske, koja rehabilituje ne samo fašističku ustašku NDH, već i zločince iz poslednjeg rata".

"Poruka ovog sramnog akta je da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe. Takva politika Hrvatske je i dovela do povećanog broja incidenata i nasilja nad Srbima iz Hrvatske i građanima Srbije, povodom čega je danas Hrvatskoj uručena protestna nota", naveo je Dačić u saopštenju.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja smatra da se, ako je oslobođen Branimir Glavaš, postavlja pitanje da li će i jedan zločinac nad Srbima biti procesuiran i da li će ikada i jedan zločinac biti kažnjen.
"Kada su u pitanju Hrvati, sudi se na jedan način, a kada su u pitanju Srbi, na drugi način. Kada za srpske žrtve nema ko da odgovara, kada čitava država okreće glavu od stradanja, pa i svojih državljana, što su Srbi pobijeni, ili proterani iz Hrvatske, svakako bili, onda možemo samo da pitamo Evropu do kada će se ovakvo ponašanje tolerisati", naglasio je ministar.
Vulin je zapitao do kada će se vraćanje ustaštva na velika vrata u zvaničnu politiku i pravosuđe, prihvatati kao nešto sasvim normalno, što ne zaslužuje kaznu i naglasio da Srbija može samo da bude veoma zabrinuta za položaj Srba u Hrvatskoj.
Vrhovni sud u Zagrebu odlučio je da ukine presudu i vrati na početak suđenje Branimiru Glavašu, kojom je on bio osuđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog počinjenog ratnog zločina nad srpskim civilima.
Reč je o slučajevima "Garaža" i "Selotejp" iz 1991. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukidanje presude Glavašu pokazuje politiku Hrvatske

Izvor: Beta, 28.Jul.2016

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je danas da odluka hrvatskog Vrhovnog suda o ukidanju presude Branimiru Glavašu koji je bio osudjen za ratni zločin nad srpskim civilima "pokazuje jasnu politiku Hrvatske koja rehabilituje ne samo fašističku ustašku NDH, već i zločince iz...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.