Dačić: Albanska strana opstruira implementaciju sporazuma

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Jul.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Albanska strana opstruira implementaciju sporazuma

BEOGRAD - Prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić izjavio je danas da albanska strana na Kosovu i Metohiji ima potrebu da zbog unutrašnjih političkih razloga opstrurira dogovor za potpunu implementaciju Briselskog sporazuma i naglasio da je Zajednica srpskih opština najznačajniji deo sporazuma koji nije ispunjen.

Dačić je, odgovarajući na pitanje poslanika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića o dijalogu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u Briselu, rekao da je to jedan od ključnih kriterijuma u evropskim integracijama, da je Srbija poštovala sve sto je potpisala i da će nastaviti da insistira do kraja na sporazumu, čija je osnovna snaga ZSO.

Priština, rekao je Dačić, u Brisel dolazi sa zeljom da se ne dogovorimo, a Beograd trpi posledice takve politike.

"Ali zato smo uspeli da međunarodnim faktorima stavimo do znanja da je Srbija faktor rešavanja problema, da smo predvidiv partner i da ono što se dogovorimo i realizujemo", rekao je Dačić.

On je naglasio i da Srbija nije promenila svoju poziciju i da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, navodeći da takav jednostrani čin ne može biti legalizovan jer krši osnovne principe međunarodnog prava.

Dačić, koji je i predsedavajući OEBS-u, kaže i da Srbija svakako ne moze vise da brani teritorijalni integritet drugih zemalja nego što brani teritorijalni integritet Srbije, kao i da će takvu politiku nastaviti.

"Kad američki predsednik poziva sve zemlje u svetu da ne priznaju Palestinu pre nego što se dogovori sa Izraelom, a SAD priznaju Kosovo bez ikakvog dogovora sa nama. Ako u OEBS-u imate gotovo na svakom sastanku priču da su narušeni osnovni principi međunarodnog prava povodom Ukrajine - mi ne možemo da previdimo činjenicu da je to prvo učinjeno na primeru Srbije", rekao je Dačić.

Dačić je izjavio da će Srbija učiniti sve što može da spreči članstvo Kosova u UNESCO.

"Srbija će učiniti sve što možemo da državama članicama UNESCO stavimo do znanja da bi to sa političkog i aspekta kulturne baštine bio štetan potez", rekao je Dačić u Skupštini Srbije.

Dačić je naglasio da je važno da sve institucije - Ministarstvo kulture, SPC, SANU zajedno učestvuju u diplomatskoj borbi kako bi se sačuvala srpska kulturna baština.

"Važno je da sprečimo da dođe do istorijske revizije jer je osnovna namera predlagača inicijative da srpska kulturna baština postane kosovska", rekao je Dačić.

On je rekao da prištinska strana koristi svaku sitauciju da ne poštuje Briselski sporazum i da se, između ostalog, prijavljuje za članstvo u pojedinim organizacijama koje nisu bile predmet razgovora, kao što je UNESCO.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić:Briselski dijalog žrtva neslaganja u kosovskom parlamentu

Izvor: Danas, 30.Jul.2015

- “Dijalog u Briselu, koji je ključni kriterijum za napredovanje Srbije u evropskim integracijama, "žrtva" je neslaganja u kosovskom parlamentu, gde je kao ultimatum postavljeno pitanje formiranja specijalnog suda za ratne zločine.Srbija će poštovati sve što je potpisala...Priština, međitim,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.