DAČIĆ: Srbija želi da bude stabilizujući faktor!

Izvor: Telegraf.rs, 28.Avg.2014, 01:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAČIĆ: Srbija želi da bude stabilizujući faktor!

Ivica Dačić izjavio je povodom Konferencije o zapadnom Balkanu da Srbija želi da bude stabilizujući faktor, a da će, kada je reč o predsedavanju OEBS-om, zadržati kurs koji je započela Švajcarska

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je povodom Konferencije o zapadnom Balkanu u Berlinu da je Balkan predugo bio region konflikata. On je dodao da Balkan sada želi da ga Evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << unija mirno ujedini, pri čemu će Srbija biti stabilizujući faktor.

- Veoma sam zahvalan nemačkoj kancelarki Angeli Merkel što je inicirala ovu konferenciju i uputila ovaj signal. Sledeće godine će konferencija biti održana u Austriji, a potom u Francuskoj. To znači da EU zapadni Balkan smatra ozbiljnim partnerom – istakao je on u intervjuu bečkom dnevniku “Prese”.

Dačić je rekao da će u Berlinu biti evaluiran proces širenja, usaglasiće se spoljnopolitičke pozicije i biće razgovarano o ekonomskim projektima kao što su izgradnja puteva i železničkih veza. Kada je reč o predsedavanju Srbije OEBS-om iduće godine, on je najavio da će Beograd nastaviti kurs koji je započela Švajcarska.

Foto: AP/Tanjug

- Tri tačke su bitne: OEBS mora organizovati nadzor ukrajinsko-ruske granice, da poboljša humanitarnu situaciju u istočnoj Ukrajini  i da podstakne dijalog – rekao je Dačić.

On je ukazao da je Srbija prijatelj Rusije i EU, da teži ka članstvu u Uniji, i zbog toga želi da tokom svog predsedavanja OEBS-om deluje veoma konstruktivno.

- Naše vođstvo treba da bude prihvatljivo za sve strane. Tokom priprema za predsedavanje razgovaraću sa svim važnim akterima: Nemačkom, EU, SAD i Ukrajinom i Rusijom – najavio je Dačić.

Šef srpske diplomatije učestvovaće sutra u delu konferencije koji je namenjen ministrima spoljnih poslova i govoriće na panelu „Ekonomsko upravljanje i približavanje Evropskoj uniji”.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.