Cilj spoljne politike zaštita interesa

Izvor: RTV Pink, 05.Sep.2014, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cilj spoljne politike zaštita interesa

inistar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u petak da je cilj srpske spoljne politike da zaštiti svoje interese i da bi bilateralni skrining za poglavlje 31 u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji (EU), koje se tiče spoljne, bezbednosne i odbrambene politiku, trebalo da bude održan 10. oktobra.



"Cilj naše spoljne politike jeste da zaštitimo naše interese...Da omogućimo da Srbija ima svoju poziciju koja će omogućiti da možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV Pink << da razvijamo zemlju, da nismo u opasnosti, da otklonimo opasnosti, da izbegnemo sukobe i da sa svima, koliko god možemo, budemo u dobrim odnosima", rekao je Dačić. On je na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova dodao da je cilj i način ostvarivanja spoljne politike da bude efikasna. "Uopšte me ne interesuje ko ima kakvu titulu, ko je koga predložio i odakle dolazi. Ambasador u pojedinoj zemlji mora da zna način kako može da dođe do rukovodstva te zemlje. Ako ne može da dođe do rukovodstva te zemlje, onda mislim da nam u toj zemlji ne treba ni ambasador", rekao je Dačić. On je dodao da se pozicija Srbije nije promenila i da Srbija ide ka EU sledeći svoje glavno strateško opredeljenje, uz očuvanje dobrih odnosa sa svojim prijateljima koji su van EU. Precizirao je da tu misli i na Rusiju i na Kinu i na Ujedinjene Arapske Emirate i na afričke i latinoameričke države, dodavši da Srbija mora da obnovi krug zemalja koje su joj tradicionalni prijatelji, posebno kada se radi o zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Govreći o pregovaračkom poglavlju 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu, Dačić je rekao da je Srbija iznela svoju pregovaračku poziciju i da očekuje da to poglavlje bude otvoreno što pre, kao i da što pre bude otvoreno poglavlje 35, koje se tiče ostalih pitanja, a koje se, kako je objasnio, u slučaju Srbije ne tiče samo Kosova. "To je bilo najlakše poglavlje kod drugih država. To su bila neka sporedna pitanja. Kod nas je to otprilike tako da u tim sporednim pitanjima, ostalim pitanjima ili pod tačkom razno, kako se kod nas kaže, ide glavno pitanje, a to je Kosovo. I tu se ozbiljno radi na tome da stvorimo uslove da se poglavlja 32 i 35 otvore do kraja godine", rekao je Dačić. O tome će, kako je rekao, odlučivati sve članice EU i zato su Srbiji potrebni kontakti sa Nemačkom kao zemljom koja je do sada imala stav da prvo treba otvoriti poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i sigurnost), pa tek onda ostala poglavlja. Objasnio je da, pošto je planirano da poglavlja 23 i 24 budu otvorena na proleće 2015, to znači da Srbija do tada ne bi mogla da otvori nijedno drugo poglavlje. "Pomakla se pozicija Nemačke u smislu da pozitivno ocenjuju ono što radimo i nadam se da bi tu mogao da bude postignut neki dogovor u vezi sa eventualnim otvaranjem tih poglavlja malo ranije", naveo je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTV Pink...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV Pink. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV Pink. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.