UHAPŠENI ZBOG OTIMANJA ZADRUŽNE IMOVINE I FALSIFIKOVANJA

Izvor: Kurir, 23.Feb.2012, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UHAPŠENI ZBOG OTIMANJA ZADRUŽNE IMOVINE I FALSIFIKOVANJA

Uhapšeni su u periodu od 2008. do 2010. otuđili društvenu imovinu Zemljoradničke zadruge "Budućnost" falsifikovanjem dokumenta skupštine te zadruge

BEOGRAD - Petoro vlasnika ili direktora preduzeća uhapšeno je zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i tako sebi pribavili 1,3 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Uhapšeni su Milija B. (50), predsednik skupštine zemljoradničke zadruge "Budućnost" iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Osipaonice, Milijan M. (63) bivši direktor Službe za katastar nepokretnosti Smederevo, Dragan M. (47), iz Kusadka, vlasnik preduzeća "Agro Medija" i "Agro Forum", Mališa M. (31) iz Beograda, direktor preduzeća "Agro Medija" i Vladan C. (57) iz Beograda, direktor preduzeća "Agro Forum".

Policija je saopštila da su uhapšeni u periodu od 2008. do 2010. otuđili društvenu imovinu Zemljoradničke zadruge "Budućnost" iz Osipaonice, tako što je Milija B. falsifikovao dokumenta skupštine te zadruge o osnivanju zajedničkog preduzeća sa DOO "Agro Medija", koja je doneta suprotno Zakonu o zadrugama i internim pravilima.

Ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća "Agro Forum" DOO zaključili su Milija B. i Mališa M. prema kome je zemljoradnička zadruga "Budućnost" u novo preduzeće, bez saglasnosti agencije za privatizaciju, unela društvenu svojinu (silose, mlin, sušaru, istovarne rampe).

Kako se navodi, Dragan M. je potom neovlašćeno u ime zemljoradničke zadruge "Budućnost" podneo Službi za katastar nepokretnosti Smederevo zahtev za promenu oblika svojine iz društvene u zadružnu, što je Milijan M. i učinio donevši protivzakonito rešenje o promeni oblika svojine.

Nakon te promene oblika svojine, Dragan M. je na osnovu više ugovora o ustupanju udela u preduzeću "Agro Forum" DOO, vršio promenu osnivača novog preduzeća, kako bi prikrio poreklo društveno- zadružne imovine i prikazao da je ona vlasništvo fizičkih lica.

Na taj način osumnjičeni Dragan M. postao je vlasnik društvene imovine koja je bila data na korišćenje zadruzi "Budućnost", čime mu je pribavljena protivpravnu imovinsku korist od 1,8 miliona evra, iznos za koji je oštećena zemljoradnička zadruga.

Osumnjičeni Dragan M, kao vlasnik, ugovorio je poslovni odnos sa Republičkom direkcijom za robne rezerve i dao hipoteku na nepokretnosti koje je zadruga "Budućnost" unela u preduzeće "Agro Forum" DOO.

Zauzvrat je dobijeno 6.153.948 kilograma merkantilne pšenice koju je po njegovog nalogu dalje, suprotno Zakonu o robnim rezervama, prodao Vladan C, piše u saopštenju MUP-a Srbije.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšena petorica zbog sumnje u privredni kriminal

Izvor: EMportal, 23.Feb.2012

Pet vlasnika ili direktora preduzeća uhapšeno zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i tako sebi pribavili 1,3 miliona evra, saopštio MUP.

Nastavak na EMportal...

Uhapšeno petoro zbog otuđenja imovine zemljoradničke zadruge

Izvor: Blic, 23.Feb.2012

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas da je policija uhapsila pet osoba zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotrebe službenog položaja i pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1,3 miliona evra, dok je jedan od uhapšenih D.M. osumnjičen za sticanje 1,8...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.