Sud za zločine OVK, jo ili po

Izvor: RTS, 03.Avg.2015, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud za zločine OVK, "jo" ili "po"

Skupština Kosova, pod velikim pritiskom SAD i EU, po drugi put za mesec dana pokušava da usvoji ustavne promene neophodne za formiranje specijalnog suda za zločine OVK. Tači pokušava da spase ugled apelujući na svoje poslanike da podrže formiranje suda. Odbijen predlog opozicije da se izglasa rezolucija o "genocidu nad Albancima". "Ko bude glasao za ovaj sud smatraćemo ga izdajnikom", upozoravaju veterani OVK, koji su Tačija gađali flašama. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Specijalni sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova ponovo je na dnevnom redu kosovskog parlamenta, nešto više od mesec dana nakon što su opozicija i "pobunjenici" u redovima Tačijeve Demokratske partije Kosova odbacili predlog ustavnih promena i izazvali neskriveni gnev SAD i EU.  

Očekuje se da Skupština usvoji amandman 24 na Ustav Kosova, s obzirom na to da je premijer Isa Mustafa uoči sednice parlamenta rekao da vladajuća koalicija ima potreban broj glasova.
Mustafina izjava, suštinski, znači da je Tači u prethodnih mesec dana uspeo da nagovori nekolicinu od sedam "pobunjenih" poslanika da podrži ustavne promene. Prema najavama iz Prištine, vladajuća koalicija računa na glasove 84 poslanika, odnosno tri više od potrebne dvotrećinske većine.
Neposredno uoči sednice, lider DPK Hašim Tači sastao se sa poslanicima te stranke i rekao im da će eventualno neizglasavanje amandmana najviše štete naneti Demokratskoj partiji Kosova, javio je portal Gazetablic, prenosi Beta.
"Ako želite kraj DPK nemojte glasati za specijalni sud. Sa sudom ili bez njega u trenutku kada ne budemo na vlasti, bićemo cilj optužbi vlasti koja dođe", rekao je Tači.
Tači je takođe najavio da će, ukoliko ne bude izglasan amandman i osnovan specijalni sud, biti raspisani novi izbori i da će u tom slučaju DSK zbog iskazanog jedinstva biti favorit pred međunarodnim faktorima na Kosovu.
Izjava lidera najmoćnije partije na Kosovu usledila je posle jasnog upozorenja zapadnih diplomata da Kosovo mora da formira specijalni sud, ili da se suoči sa posledicama, poput blokiranja bar dva sporazuma sa EU.
Diplomate koje prate proces formiranja specijalnog suda, optužuju Tačija i njegovu partiju za očiglednu opstrukciju. 
Veterani OVK su upozorili poslanike da će "svakoga ko bude glasao za ustavne promene smatrati izdajnikom". Nekoliko desetina veterana OVK se okupilo u centru Prištine. Televizija Klan Kosova tvrdi da su flašama gađali Hašima Tačija. 

Gotovo na samom početku sednice, poslanica opozicionog Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbuljena Hadžiju zatražila je da se zbog nepoštovanja ustavnih procedura sednica parlamenta prekine, prenosi Beta.
Hadžiju je zatražila da se taj amandman dostavi na mišljenje Ustavnom sudu i optužila predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veselija da je postao 22. ministar u Vladi Ise Mustafe.
Isto stanovište i zahteve zastupali su i predstavnici poslaničkih grupa Alijanse za budućnost Kosova i Incijative za Kosovo.
Veseli je rekao da amandman 24 nije izmenjen ni u jednoj zapeti i da zbog toga ne treba da ide u Ustavni sud, koji je taj tekst u celosti podržao.
Poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj rekao je da nema kršenja procedura i ustavnih rešenja i da zbog toga Skupština treba da nastavi rad.
Prethodno je Skupština odbila da razmatra predlog rezolucije o navodnom genocidu vojnih i policijskih snaga SR Jugoslavije nad kosovskim Albancima 1998/99. godine, koji je predložila opozicija.
Za predlog je glasalo 45 poslanika, 55 je bilo protiv, dok je pet poslanika bilo uzdržano.
Glauk Konjufca iz opozicionog Pokreta "Samoopredeljenje" zatražio je da to pitanje bude prva tačka dnevnog reda, a taj zahtev podržali su šefica poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova i predstavnik Inicijative za Kosovo.
Predsednik Skupštine je upozorio opoziciju da ne insistira da to bude prva tačka dnevnog reda jer se može dogoditi da ne dobije potrebnu većinu.
Međutim, opozicioni poslanici bili su izričiti, pa njihova inicijativa nije uspela.
Pored izmene ustavnih amandmana koji su dostavljeni Skupštini, kosovska vlada je usvojila i Nacrt zakona o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci optuženima u sudskim procesima pred tim sudom.
Premijer Isa Mustafa upozorio je uoči sednice da je osnivanje specijalnog suda obaveza preuzeta prošle godine.
Skupština Kosova tada je sa dve trećine glasova usvojila Zakon o međunarodnom sporazumu Kosova i EU o produžetku mandata Euleksa, kao i o potrebi za osnivanje specijalnog suda za ratne zločine.
Mustafa je istakao da će ispunjenje ove obaveze doprineti rasvetljavanju optužbi i da će biti od izuzetne važnosti za evroatlantske integracije Kosova, kao i za dalje jačanje strateškog partnerstva sa SAD i Evropskom unijom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kosovski parlament podržao Tačija, otvoren put za formiranje specijalnog suda za zločine OVK

Izvor: RTS, 03.Avg.2015

Skupština Kosova, pod velikim pritiskom SAD i EU, usvojila ustavne promene kojima se otvaraju vrata za formiranje specijalnog suda za zločine OVK. "Za" glasala 82 poslanika, pet bilo protiv. Glasanju prethodila žučna rasprava. "Ko bude glasao za ovaj sud smatraćemo ga izdajnikom", upozoravaju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.