Izvor: S media, 21.Feb.2013, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj u Hagu deset godina - najduže suđenje u istoriji Haškog tribunala

Lider radikala Vojislav Šešelj obeležava neslavni „jubilej“ u subotu. Na taj dan pre deset godina, predao se Haškom tribunalu kako bi odgovarao za ratne zločine, a još nije ni prvostepeno osuđen.

Za deceniju zatočeništva u haškom Tribunalu, Tužilaštvo je Šešelju pet puta menjalo optužnicu. Ali, uvek ga je teretilo za ratne zločine u BiH i u Hrvatskoj i učešće u udruženom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zločinačkom poduhvatu. Za to vreme, suđenje je prekidano tri puta. A Šešelj je, čekajući presudu po optužnici za ratne zločine, zaradio tri osude za nepoštovanje suda.

Za profesora međunarodnog prava Aleksandra Mezjajeva, ovoliko trajanje postupka je skandalozno:

"Ovo je najduže suđenje u istoriji Haškog tribunala. Već neko vreme se ne održavaju ni statusne konferencije u njegovom predmetu, a razlog za to nije ni objašnjen kako treba. Bar ne u pravnom smislu. Imajte u vidu da razlog za sazivanje konferencije može da bude i rasprava o zdravstvenom stanju optuženog."

Poslednji dokaz protiv Vojislava Šešelja, tužilaštvo je iznelo 13. januara, 2010. godine. On je smatrao da tužilaštvo nije dokazalo svoje tvrdnje, i da zbog toga ni nema potrebe da iznosi odbranu.

Na presudu prvostepenog veća, prema dve decenije dugoj praksi Haškog tribunala, ni jedan optuženik nije ovoliko čekao.

Da ima pravo da tuži Haški tribunal zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku, Šešelj bi sigurno dobio parnicu.

Osim toga što je postao „maratonac“, Šešelj je jedini optuženi koji se dobrovoljno predao, a nikada nije tražio garancije Vlade Srbije za privremeno puštanje na slobodu.

(Novosti)

FOTO: Beta/ AP Photo/Darko Vojinovic

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.