ODBRANA KEPIRA SE ŽALI NA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU?!

Izvor: Kurir, 20.Jul.2011, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODBRANA KEPIRA SE ŽALI NA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU?!

BUDIMPEŠTA - Odbrana Šandora Kepira, oslobođenog u Mađarskoj od optužbi za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata u Novom Sadu, najavila je da će se žaliti na tu presudu jer njome njihov klijent nije dovoljno razrešen optužbi.

Kepiro (97), bivši kapetan mađarske okupatorske žandarmerije optužen za smrt 36 osoba, uglavnom Srba i Jevreja, za vreme Novosadske racije 1942, oslobođen je u ponedeljak pred sudom u Budimpešti zbog nedostatka dokaza.

Advokat odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Zolt Zetenji rekao je za AP da je podneo žalbu kojom se traži da umesto toga oslobađajuća presuda za Kepira bude zasnovana na činjenici da on nije počinio nikakav zločin tokom racija 1942, u kojima je ubijeno najmanje 1.200 civila.

Kepiro je bio optužen da je lično odgovoran za smrt 35 civila, čije je pogubljenje naredio.

I mađarsko tužilaštvo je juče najavilo da će se žaliti na presudu kojom je Kepiro oslobođen odgovornosti za zločine tokom Drugog svetskog rata u Novom Sadu, ocenjujući da je odluka suda "neosnovana" i "problematična".

Tročlano sudsko veće saopštilo je prethodno da najmanje dva ključna dokaza protiv Kepira smatra neprihvatljivim. U obrazloženju je navedeno da je osuda Kepira i drugih mađarskih oficira koji su učestvovali u Novosadskoj raciji, doneta u januaru 1944, neprihvatljiva jer je poništena.

Sud je takođe odbacio svedočenje mađarskog poručnika Janoša Nađa, osuđenog 1948. godine za delovanje u Novom Sadu, ocenivši da je svedočenje uzeto iz sudskih spisa verovatno dato pod prinudom.

Sud je istakao i Kepirove uspešne pokušaje da spase jednu novosadsku porodicu koja bi verovatno bila streljana da nije bilo njegove intervencije. Vlasti Srbije, Centar Simon Vizental, jevrejska udruženja i udruženja za očuvanje sećanja na holokaust protestovali su zbog oslobađajuće presude Kepiru.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zurof: Užasna odluka suda u Budimpešti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2011

NOVI SAD -..Direktor jerusalimskog centra "Simon Vizental" Efraim Zurof (Zuroff) izrazio je danas nadu da će oslobađajuća presuda suda u Budimpešti za Šandora Kepira, optuženog za učešće u zločinima u Novom Sadu tokom Drugog svetskog rata, u žalbenom postupku biti promenjena...Zurof je na...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Odbrana Kepira podnela žalbu na prvostepenu presudu

Izvor: Studio B, 20.Jul.2011

Odbrana Šandora Kepira podneo žalbu na presudu, uz obrazloženje da ona nije dovoljno pojasnila nevinost klijenta...Odbrana Šandora Kepira (97), koji je pre par dana u sudu u Budimpešti oslobođen optužbi da je počinio ratni zločin nad Jevrejima, Srbima i Romima tokom Drugog svetskog rata, podneo...

Nastavak na Studio B...

Odbrana: Kepiro nije dovoljno oslobođen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2011

BUDIMPEŠTA -..Odbrana Šandora Kepira, oslobođenog u Mađarskoj od optužbi za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata u Novom Sadu, najavila je da će se žaliti na tu presudu jer njome njihov klijent nije dovoljno razrešen optužbi...Kepiro (97), bivši kapetan mađarske okupatorske žandarmerije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.