Izvor: B92, 14.Jul.2009, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laušević odbio pomoć konzulata

Beograd, Njujork -- Glumac Žarko Laušević, koji je početkom meseca priveden u SAD zbog nezakonitog boravka u toj zemlji, odbio je pomoć konzulata Srbije u Njujorku.

Upravni organ za nadzor nad imigracionim pitanjima SAD najavio je da počinje suđenje o eventualnoj deportaciji Lauševića, na šta čekaju i srpske vlasti, kako bi odlučile da li će podneti zahtev za ekstradiciju. Laušević je od 3. jula, kada su ga imigracione vlasti SAD privele, u pritvoru, gde iščekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluku sudije o mogućoj deportaciji u Srbiju.

Konzulat Srbije u Njujorku ponudio je pomoć Lauševiću, ali je, kako kaže generalni konzul Branko Radošević, porodica tu pomoć odbila.

"Kontaktirali smo i porodicu. Supruga nas je jednostavno obavestila da su oni angažovali advokata koji smatra da konzulat ne bi trebalo da se uključuje u taj slučaj do daljeg i da to prepustimo pravnicima i advokatima da dalje to rešavaju”, kaže Radošević.

Ministarka pravde Snežana Malović ranije je rekla da je presuda glumcu Žarku Lauševiću pravosnažna i da mora da se sprovede.

Prema njenim rečima, Lauševiću, koji je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori, za izdržavanje kazne određen je zatvor Zabela u Požarevcu, jer je poslednje prebivalište imao u Beogradu.

Međutim, Srbija još ne traži njegovo izručenje jer se, kako objašnjava državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen, čeka odluka američkih vlasti.

"Kada se odlučuje o deportaciji, odluku američki sud, odnosno emigracione vlasti donose odmah, a sam postupak ekstradicije traje u proseku tri do četiri godine. Tako da je u svakom slučaju potrebno prvo sačekati odluke emigracionih vlasti, a tek onda razmotriti mogućnost podnošenja zahteva za ekstradiciju”, navodi Homen.

Podsećamo, Laušević je u Crnoj Gori odslužio četiri godine zatvora zbog ubistva počinjenog 1993, ali mu je nakon izlaska iz zatvora kazna preinačena na 13 godina zatvora koje, prema sporazumu između Srbije i Crne Gore, treba da dosluži u domaćem zatvoru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Laušević ne prihvata pomoć srpskog konzulata

Izvor: S media, 13.Jul.2009, 17:45

Glumac Žarko Laušević, koga je imigraciona policija SAD početkom meseca privela pod optužbom da nezakonito boravi u toj zemlji, nije prihvatio ponudjenu pomoć srpskog konzulata u Njujorku, rekao generalni konzul Branko Radošević. .."Ponudili smo svaku pomoć i nameravali smo i da ga posetimo,...

Nastavak na S media...

Laušević odbio pomoć srpskog konzulata

Izvor: RTS, 13.Jul.2009

Generalni konzul Srbije u Njujorku Branko Radošević rekao da glumac Žarko Laušević, koga je imigraciona policija SAD početkom meseca privela pod optužbom da nezakonito boravi u toj zemlji, nije prihvatio ponuđenu pomoć Konzulata...Glumac Žarko Laušević, koga je imigraciona policija SAD početkom...

Nastavak na RTS...

Laušević neće pomoć konzula

Izvor: Kurir, 14.Jul.2009

BEOGRAD - Glumac Žarko Laušević, koga je imigraciona policija SAD početkom meseca privela pod optužbom da nezakonito boravi u toj zemlji, nije prihvatio ponuđenu pomoć srpskog konzulata u Njujorku, izjavio je za Tanjug generalni konzul Branko Radošević.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.