Izgorele prostorije mađarskih omladinskih organizacija

Izvor: Politika, 31.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgorele prostorije mađarskih omladinskih organizacija

Požar izbio pola časa pre ponoći i lokalizovan za sat vremena, niko nije povređen

Subotica – Zajedničke prostorije Vojvođanskog omladinskog foruma (VIFO) i Saveza mađarskih učenika izgorele su u požaru koji je oko ponoći zahvatio potkrovlje zgrade u centru Subotice na uglu Štrosmajerove ulice i Ulice Maksima Gorkog. Požar se razbuktao oko 23.30 u petak noću, i vatrogasci su ga ugasili posle sat vremena, ali su zgarište, iz sigurnosnih razloga, napustili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tek oko pet časova juče ujutru. Problem prilikom gašenja predstavljao je i to što iako je na lice mesta izašlo šest vatrogasnih vozila, tek najmanje je moglo da se uvuče iza zgrade u sporednu ulicu odakle je šmrkom mogao da gasi plamen u stanu u potkrovlju. U požaru niko nije povređen, ali je stradao gotovo celokupan kancelarijski materijal i kompjuterska oprema ove dve organizacije koje okupljaju mađarsku omladinu.

– Mi smo zakupci ovog trosobnog stana koji je u privatnom vlasništvu i obe organizacije ovde su imale svoje prostorije. Grejemo se na struju i u petak posle 14 časova kada je službenica otišla, grejanje je smanjeno i sve je ostavljeno u najboljem redu. Po prvoj proceni, nije u pitanju ljudski faktor jer je najmanje stradao upravo hodnik gde se nalazi peć. Za sada ne možemo da kažemo kolika je visina štete, ali znamo da je stradalo ono što nam je izuzetno vredno – naša dokumentacija, kaže za „Politiku” Viola Dioši, predsednica Vojvođanskog omladinskog foruma.

U požaru su manja oštećena pretrpela i vrata na stanu u potkrovlju koja se nalaze preko puta prostorija VIFO-a i Saveza mađarskih učenika, kao i stan ispod njih. Prema rečima sustanara, već tokom popodneva osećao se čudan miris u hodnicima, kao da gori drvo, ali s obzirom na to da u zgradi nema centralnog grejanja, pa stanari koriste i ogrevno drvo, niko tome nije pridavao posebnu pažnju. Policija za sada nije izdala zvanično saopštenje o ovom požaru.

Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice, koji je tokom gašenja požara bio na licu mesta, izjavio je novinarima da je lokalna samouprava već ponudila oštećenim organizacijama, koje rade više od deset godina, privremeni smeštaj i neophodnu opremu kako bi mogli da nastave svoje aktivnosti.

A.Isakov

[objavljeno: 01/02/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izgorelo potkrovlje trospratnice

Izvor: Glas javnosti, 01.Feb.2009, 02:37

SUBOTICA - Vatrena stihija, koja je preksinoć oko 23.30 časova zahvatila trospratnicu u ulici Štrosmajerovoj broj 24, za nešto manje od sat vremena progutala je krov zgrade i jedan od dva potkrovna stana u kome se nalazio Vojvođanski omladinski Forum (VIF) i Savez mađarskih učenika...Vatrogasci...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.