Ruski vjesnik: Nepredvidive dugoročne posledice pada rublje

Izvor: Blic, 19.Dec.2014, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vjesnik: Nepredvidive dugoročne posledice pada rublje

Posledice naglog pada rublje poslednjih dana su krajnje negativne za Ruse i Rusiju, a kakve to dugoročne posledice može da izazove još ne može da se predvidi, ali je već izvesno da će jedan od najvećih problema biti pad poverenja prema ruskom finansijskom sistemu, ocena je sagovornika hrvatskog izdanja "Ruskog vjesnika".

Autor analitičkog teksta Aleksej Losan ističe mišljenje stručnjaka da je pad ruske valute, otprilike oko 70 odsto, u odnosu na evro i američki dolar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokrenuo negativne posledice u ruskoj ekonomiji i da se još ne znaju kakve to dugoročne posledice može da izazove.

- Glavne posledice naglog pada rublje poslednjih dana su krajnje negativne za Ruse i Rusiju. Ruske banke se sada nalaze na rubu panike, a njihove deonice naglo padaju - rekao je Vasilij Jakimkin, docent fakulteta za finansije i bankarske poslove pri Ruskoj akademiji nauke.

Prema njegovim riječima, banke će već u dogledno vreme smanjiti količinu izdavanja kredita i ulaganja, dok će se količina nevraćenog kredita naglo povećati.

Za financijskog analitičara investicijskog holdinga "Finam" Timura Nigmatulina (Nigmatullin) jedan od najvećih problema biće pad poverenja prema ruskom finansijskom sistemu kod "igrača na tržištu", jer kako je rekao, "trenutno suviše brzo rastu valutni rizici, kreditne stope, rizici neizvršavanja regionalnih i federalnih budžeta''.

Banke su prve reagovale na novonastalu situaciju, ali su njihove reakcije bile različite. Dok je nemačka Rajfajzen banka (Raiffeisen bank) privremeno obustavila izdavanje kredita, najveća ruska banka Sberbank i dalje daje kredite i pravnim i fizičkim licima.

Prema podacima ruskih poslovnih novina Komersant (Kommersant), neki trgovaci automobilima prestali su da prodaju automobile jer nije bilo sasvim jasno po kom kursu da uskladjuju cene.

Za razliku od njih, prema istraživanjima IATA, avioprevoznici su odmah uskladjivali kurs i tokom tri nedelje kurs za obračun cena avionskih karata za medjunarodne letove iz Rusije povećan je 36 odsto.

Pad vrednosti rublje podstakao je mnoge obične gradjane iz okolnih zemalja da u Rusiji po nižim cenama nabave ono što im je potrebno. Prema podacima kompanije UCS, u novembru su kupci iz Jermenije, Kine, Belorusije, Kazahstana i drugih bivših država ŠSR-a naglo povećali troškove u ruskim trgovimama (Kinezi za 85,73 dosto, Belorusi za 78,31 odsto, Kazahstanci za 32,51 odsto).

Za stanovnike Belorusije i Kazahstana najzanimljivija je bila "bela tehnika", dok su Kinezi posebnu zainteresovanost pokazali za zlatarsku robu i satove.

Prodaja je naglo skočila i na Internetu, jer su gradjani bivšeg ŠSR-a počeli aktivnije da kupuju skupu i likvidnu robu, čije cene trgovci nisu stigli da povećavaju istom brzinom kako se menjao kurs.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.