Koogle, košer verzija Googlea, pušten u rad

Izvor: B92, 16.Jun.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koogle, košer verzija Googlea, pušten u rad

Baš kao što se košer hrana priprema prema striktnim jevrejskim pravilima (prema kojima je, na primer, zabranjeno mešanje mesa i mleka, jer simbolizuju smrt i život) a ceo proces pripremanja košer hrane mora da bude pod nadzorom rabina i uz njegovo odobrenje, duboko religioznim Jevrejima je bio potreban i košer pristup Internetu, sa ograničenjima koja onemogućavaju da se krstareći Internetom naiđe na neprimerene sadržaje.

Izvor: Mikro




U >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Izraelu je zato za ortodoksne Jevreje razvijena i puštena u rad košer verzija Googlea nazvana Koogle. Novi košer pretraživač na hebrejskom jeziku razvio je Josi Altman. Njegova alatka koja izostavlja religiozno neprihvatljiv materijal dobila je odobrenje ortodoksnih rabina. Pretraživač se povezuje na izraelske vesti i mesta za kupovinu, ali rezultati su filtrirani tako da ne sadrže ono što se smatra nepriličnim.

„Ovo je košer alternativa za ultraortodoksne Jevreje napravljena tako da i oni mogu da idu na Internet", kaže Altman.

Lokacija je jednim delom razvijena na traženje rabina koji su želeli odgovorajuće rešenje za zadovoljavanje vitalnih potreba ove ultraortodoksne populacije. Na nju se ništa ne sme postavljati subotom, na jevrejski sabat, jer Jevreji tada ne smeju ništa da rade niti da se bave poslovnim aktivnostima. Ukoliko korisnik pokuša da upotrebi Koogle na sabat da bi nešto pronašao ili postavio poruku, pretraživač mu to neće dozvoliti.

Naziv Koogle je kovanica nastala od imena pretraživača Google i jevrejskog jela kugel.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Koogle, košer verzija Googlea, pušten u rad

Izvor: Mikro - PC World, 16.Jun.2009

Baš kao što se košer hrana priprema prema striktnim jevrejskim pravilima (prema kojima je, na primer, zabranjeno mešanje mesa i mleka, jer simbolizuju smrt i život) a ceo proces pripremanja košer hrane mora da bude pod nadzorom rabina i uz njegovo odobrenje, duboko religioznim Jevrejima je bio...

Nastavak na Mikro - PC World...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.