Irački zvaničnici: Islamska država koristila hlorin u borbama kod Bagdada

Izvor: Blic, 25.Okt.2014, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irački zvaničnici: Islamska država koristila hlorin u borbama kod Bagdada

Ekstremisti iz Islamske države koristili su otrovni gas hlorin u prošlomesečnim borbama koje su vodili sa iračkim snagama bezbednosti i šiitskim milicijama severno od Bagdada, rekli su u petak irački zvaničnici.

Slični izveštaji stigli su i sa područja sirijskog pograničnog grada Kobanea, ukazujući da ekstremisti, koji pod kontrolom drže značajne delove Sirije i Iraka, poseduju i hemijsko oružje u svom arsenalu, koji takođe uključuje teško naoružanje i tenkove.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Tri iračka zvaničnika rekla su Asošijejtid presu da je Islamska država u gradovima Duluja i Balad koristila bombe sa cilindrima punjenim hlorinom.

Ekstremisti nisu uspeli da zauzmu ova dva grada severno od Bagdada koji se nalaze u krugu od 80 kilometara od njega.

U napadima hlorinom je blago ozleđeno 40 vojnika i pripadnika šiitskih milicija. Oni su pokazivali konzistentne simptome trovanja ovom hemikalijom - koja ne spada u jake agense - a to su poteškoće u disanju i kašalj.

Posle bolničkog tretmana, ozleđeni su se brzo oporavili.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da ne može za sada da potvrdi izveštaje da su ekstremisti Islamske države upotrebili gas hlor u Iraku, ali da SAD takve optužbe shvataju vrlo ozbiljno.

"Ovakve optužbe su izuzetno ozbiljne i mi nastojimo da pribavimo dodatne informacije kako bismo mogli to da potvrdimo ili odbacimo", kazao je on.

"Njujork tajms" piše danas da specijalne službe SAD proveravaju informaciju da su islamisti upotrebili hlor u Iraku kod Balada. (Tanjug)

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.