Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Okt.2014, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Militanti IS koristili hlorin u Iraku

Ekstremisti Islamske države koristili su otrovni gas hlorin u prošlomesečnim borbama koje su vodili sa iračkim snagama bezbednosti i šiitskim milicijama severno od Bagdada.

Slični izveštaji stigli su i sa područja sirijskog pograničnog grada Kobanea, ukazujući da ekstremisti, koji pod kontrolom drže značajne delove Sirije i Iraka, poseduju i hemijsko oružje u svom arsenalu, koji takođe uključuje teško naoružanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << i tenkove.

Tri iračka zvaničnika rekla su Asošiejted presu da je Islamska država u gradovima Duluja i Balad koristila bombe sa cilindrima punjenim hlorinom.

Ekstremisti nisu uspeli da zauzmu ova dva grada severno od Bagdada koji se nalaze u krugu od 80 kilometara od njega.

U napadima hlorinom je blago ozleđeno 40 vojnika i pripadnika šiitskih milicija. Oni su pokazivali konzistentne simptome trovanja ovom hemikalijom - koja ne spada u jake agense - a to su poteškoće u disanju i kašalj. Posle bolničkog tretmana, ozleđeni su se brzo oporavili.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Irački zvaničnici: Islamska država koristila hlorin u borbama kod Bagdada

Izvor: Blic, 25.Okt.2014, 00:28

Ekstremisti iz Islamske države koristili su otrovni gas hlorin u prošlomesečnim borbama koje su vodili sa iračkim snagama bezbednosti i šiitskim milicijama severno od Bagdada, rekli su u petak irački zvaničnici...Slični izveštaji stigli su i sa područja sirijskog pograničnog grada Kobanea,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.