Specijalni sud za OVK tačka na istragu o trgovini organima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2015, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijalni sud za OVK tačka na istragu o trgovini organima

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je danas da očekuje da bi skupština samoproglašenog Kosova, nakon sutrašnjeg razmatranja Nacrta zakona o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine OVK, isti mogla i da usvoji, čime bi bila stavljena tačka na istragu o trgovini ljudskim organima Srba i drugih nealbanaca.

"Ja sam optimista kada je u pitanju osnivanje Specijalnog suda, a ukoliko ga ne budu osnovali oni, osnovaće ga Savet bezbednosti. Očekujemo da se stavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tačka na naše istraživanje koje je počelo 2006. godine o zločinima koji su izvršeni nad srpskim, odnosno nealbanskim stanovništvom u vezi sa trgovinom organima, kada smo mi istražujući sudbinu oko 500 nestalih lica naišli na tragove trgovine ljudskim organima", ukazao je Vukčević.

Zbog nemogućnosti saradnje sa kolegama iz Albanije, istraživanje je ustupljeno Diku Martiju, čiji je izveštaj Evropskom parlamentu na kraju rezultirao osnivanjem specijalnog istražnog tima na čelu sa američkim tužiocem Vilijamsonom, koji je utvrdio da je bilo određenih krivičnih dela.

Upitan o dokazima o trgovini ljudskim organima, Vukčević je podsetio da su u tom slučaju uništavani prvi dokazi do kojih je došao UNMIK.

"Za to znam, za drugo ne znam, jer nisam imao pristup radu Vilijamsonovom timu. Oni su došli do određenih dokaza, a iz Vilijamsonovog saopštenja jasno proizilazi da su došli do određenih rezultata, što za posledicu ima osnivanje ovog suda", rekao je tužilac za ratne zločine.

Komentarišući dolazak američkog advokata Dejvid Švendiman za glavni tužiloca novog specijalnog suda i, tim povodom, ne spominjanje zločina OVK na sajtu američke vlade, ali ni toga da je reč o zločinima nad Srbima, Vukčević napominje da se može dogoditi da se politika umeša u rad tog suda.

Vukčević je rekao da je nedopustivo da suđenje predsedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju toliko dugo traje i dodaje da je veoma kritičan prema Haškom tribunalu zbog toga, .

On ističe da se ne bi pridruživao histeriji tumačenja takozvanih eksperata za međunaradno pravo, koji svojim izjavama prilično uznemiravaju i zbunjuju javnost.

"Nedopustivo je da to suđenje toliko traje i Haški tribunal urušava svoj kredibilitet samim tim, ali moram da napomenem da je i Šešelj kriv zbog toga što je na raznorazne načine, uvredama na račun suda, štrajkom glađu, opstruirao tok suđenja", rekao je on.

Vukčević napominje da Tužilaštvo za ratne zločine nema nikakve veze sa suđenjem Šešelju, da im se Haški tribunal nikada nije obratio tim povodom, te da je isključeno da taj slučaj bude prebačen u Tužilaštvo za ratne zločine, već da će eventualni žalbeni postupak da završi rezidualni mehanizam saradnje sa Tribunalom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.