Hag: Šešelj lečen po međunarodnim standardima

Izvor: Vesti-online.com, 27.Apr.2015, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Šešelj lečen po međunarodnim standardima

Haški tribunal odbacio je ponovljene optužbe lekarskog tima predsednika SRS-a Vojislava Šešelja da je Šešelj u sudskom pritvoru u Ševeningenu neadekvatno i nepravovremeno lečen od tumora.

Zamenik sudskog sekretara Kejt Makintoš ocenila je u internom dopisu sudijama i predsedniku Tribunala, pozivajući se na nalaz dvojice nezavisnih eksperata iz Holandije i Belgije, da je lečenje lidera radikala bilo "potpuno u skladu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sa nacionalnim i međunarodnim uputstvima", prenose beogradski mediji.

- Spoljna revizija Šešeljevog lečenja, koju je Tribunal naručio nakon optužbi njegovog lekarskog tima predvođenog Milovanom Bojićem, pokazala je da je Šešelj dobio primerenu medicinsku negu u pritvoru Tribunala i da primedbe srpskih lekara nisu zasnovane na informacijama iz istorije bolesti koja im je bila stavljena na uvid - navedeno je u dopisu.

Makintošova je naglasila da je Bojićev tim primedbe na nekorektnost lečenja izneo pre nego što je imao uvid u kompletan Šešeljev medicinski dosije, te da ni pet meseci posle toga nije sudu uputio nikakve preporuke o poboljšanju terapije, iako je na to bio obavezan prema pravilima Tribunala.

- I holandski i belgijski onkolog koje je Tribunal angažovao potvrdili su, nezavisno jedan od drugog, da su dijagnostički testovi bili primereni i pravovremeni - istakla je Makintošova i dodala da su, nakon što je Šešelj odbio terapiju, lekari u pritvoru ispravno odlučili da "kombinuju pomno posmatranje sa dodatnim dijagnostičkim testovima".

Zamenik sekretara Tribunala zaključila je da je "zadovoljna što je Šešelj u pritvoru primio visokokvalitetnu medicinsku negu i da će istu takvu njegu Šešelj nastaviti da prima ako se vrati u pritvor".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.