Tužilaštvo traži nastavak suđenja Hadžiću uprkos bolesti

Izvor: Večernje novosti, 02.Mar.2015, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo traži nastavak suđenja Hadžiću uprkos bolesti

HAG - Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je nastavak suđenja optuženom Goranu Hadžiću uprkos njegovom eventualnom odsustvu zbog bolesti, saopštio je Haški tribunal. U podnesku upućenom raspravnom veću, tužilaštvo navodi da veće ima diskreciono pravo da naloži nastavak iznošenja dokaznog postupka odbrane optuženog, čak iako on nije u stanju da prisustvuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << tome. Ističe se i da je nastavak i okončanje procesa u "interesu pravde", a da Hadžić suđenje može da prati i preko video-linka iz sudskog pritvora, ali i da proces može biti nastavljen i u njegovom odsustvu, u slučaju bolesti. Suđenje Hadžiću je prekinuto prošle godine tokom iznošenja odbrane, nakon što mu je dijagnostikovan rak. On je u podnesku od 20. februara zatražio da bude pušten na tri nedelje pošto 26. februara treba da počne s hemoterapijom, i pozvao sudsko veće da, u međuvremenu, odobri i njegov prethodni zahtev za puštanje na 12 ili više nedelja. U zahtevu od 18. februara navedeno je da je "Hadžiću dijagnostikovan rak koji ne može biti operisan" i da je bolest u finalnoj fazi. Pacijent u takvom stanju prosečno preživi 17 meseci, a između 65 i 75 odsto pacijenata umre u roku od dve godine od postavljanja dijagnoze, piše u dokumentu. Lekari su Hadžiću prepisali šestomesečnu hemoterapiju, a u maju treba da bude pregledan na MRI skeneru. Tribunal je odbio njegov drugi zahtev, a odluka o prvom zahtevu još nije doneta. Odbrana je ranije istakla i da optuženi tokom hemoterapije neće biti u stanju mesecima da prisustvuje suđenju, odnosno da bi to negativno uticalo na njegovo zdravstveno stanje. Hadžić, bivši predsednik Republike Srpske Krajine, optužen je za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine. Uhapšen je u julu 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gde se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012, a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.
Pogledaj vesti o: Goran Hadžić

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužilaštvo traži nastavak suđenja Hadžiću uprkos bolesti

Izvor: Blic, 02.Mar.2015

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je nastavak suđenja optuženom Goranu Hadžiću uprkos njegovom eventualnom odsustvu zbog bolesti, saopštio je Haški tribunal...U podnesku upućenom raspravnom veću, tužilaštvo navodi da veće ima diskreciono pravo da naloži nastavak iznošenja dokaznog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.