BASF: Propao dogovor s Gaspromom

Izvor: B92, 19.Dec.2014, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BASF: Propao dogovor s Gaspromom

Nemačka hemijska kompanija BASF saopštila je da je propalo sklapanje sporazuma s ruskim Gaspromom, koji je planiran dve godine.

Nemačko ministarstvo privrede navelo je da na takvu opdluku nisu uticali politički pritisci.

Gasprom je trebao da preuzme veliki deo gasnog poslovanja u Nemačkoj, a BASF da dobije udeo u poslu na gasnim poljima u Sibiru, prenosi portal Seebiz.

BASF je time želeo da proširi sopstvenu proizvodnju nafte i gasa i da izađe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz trgovine gasom, vredne 12 milijardi evra, navodi portal.

Za propast dogovora BASF je okrivio "teške političke okolnosti u ovom trenutku".

"To je bila odluka na nivou kompanije. Nije bilo politickog pritiska s nemačke strane", rekla je portparolka nemackog ministarstva privrede Julia Modes.

Kritičari sporazuma BASF-a i Gasproma smatrali su da bi Nemačka time napravila stratešku grešku, a planu se, kako se navodi, protivila i nemačka javnost.

.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.