Izvor: Bor030.net, 28.Mar.2017, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji posetio RTB

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt posetio je danas Rudarsko-topioničarski basen Bor. Radnu posetu objasnio je u razgovoru sa menadžmentom kompanije, rekavši da je u Bor došao „u cilju sagledavanja uticaja poslovanja RTB-a Bor na životnu sredinu“.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << Evropska unija generalno nije zainteresovana za poslovanje firmi u Srbiji, ali zato njene interesne sfere jesu region, ljudi ili zaposleni u ovom regionu i, naravno, ekologija. RTB Bor je veliki i važan kompleks za ceo ovaj region i zbog toga sam došao da na licu mesta vidim i uverim se u to kako on radi. Tim pre što, kako čujem iz najrazličitijih izvora, neke stvari počinju da se pomeraju nabolje, a i sam premijer Vučić često pominje RTB Bor”, rekao je Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta.

Ističući da Evropska unija svake godine izdvoji oko 200 miliona evra za Srbiju, a reč je o bespovratnim sredstvima, tzv. grantovima, za projekte iz najrazličitijih oblasti, te da je životna sredina vrlo značajan aspekt, Devenportov zamenik je precizirao da je u Boru sa jasnim ciljem: – Upravo pripremamo program koji je ove godine usmeren ka ekonomskom osnaživanju manje razvijenih regiona. Samim tim, Borski region je interesantan i ovde smo da vidimo da li ovde postoje mogućnosti za finansiranje nekog ekološkog projekta – kazao je Benedikt.

Zahvaljujući se na interesovanju za poslovanje RTB-a Bor i volji da se ove godine deo sredstava Evropske unije namenjenih Srbiji usmeri u rešavanje ekoloških problema u Boru, generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski rekao je da je ovde jedino nerešeno ekološko pitanje rekultivacija velikih deponija jalovine i flotacijskih jalovišta.

“Sada, kada u Boru više nema dima i zagađenja sumpor-dioksidom, kada više nijedna kap vode ne odlazi u vodotokove, jer se recirkulacijom sve vraća u proces, ostalo je nerešeno samo istorijsko nasleđe, odnosno rekultivacija velikih deponija rudničke jalovine i flotacijskih jalovišta”, kazao je Spaskovski.

On je podsetio da je svojevremeno Svetska banka odobrila Vladi Srbije kredit od 40 miliona evra za sanaciju istorijskog nasleđa u Boru, ali da taj novac iz nekog razloga nije iskorišćen.

Oskar Benedikt je nakon razgovora sa menadžmentom RTB-a razgledao sa saradnicama novu Topionicu i Fabriku sumporne kiseline i bio vidno impresioniran čistom tehnologijom topljenja bakra. Spaskovski mu je pokazao i mesto gde se sada odlaže raskrivka iz rudnika „Veliki Krivelj“ i ujedno zatrpava stari borski površinski kop.

Pre povratka u Beograd, predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji razgledali su hotel „Jezero“ na Borskom jezeru.

(Kolektiv)

Nastavak na Bor030.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.