Vučić: EU je strateško opredeljenje Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2014, 03:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: EU je strateško opredeljenje Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pragu da je EU strateško opredeljenje Srbije, da ona na tom putu želi da ozdravi svoju ekonomiju i da su češke firme dobrodošle da pomognu u tome.

Vučić se na početku posete Pragu sastao sa premijerom Češke Bohuslavom Sobotkom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, očuvanju političkog dijaloga, podršci koju Češka daje Srbiji na putu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ka EU, kao i jačanju ekonomske saradnje.

Premijer Srbije je zahvalio na pomoći koju je češka vlada uputila Srbiji tokom poplava i naglasio da očekuje posetu premijera Sobotke Srbiji, kao i učešće na samitu premijera koji će biti održan u decembru u Beogradu.

"Češka smatra Srbiju prijateljskom zemljom i ovo je dobra prilika da napravimo korak dalje u našim odnosima", istakao je premijer Sobotka i potvrdio da će prisustvovati Kineskom investicionom samitu u decembru u Beogradu.

Tom prilikom u Beograd će doputovati i privredni predstavnici iz Češke koji će sa srpskim kolegama razgovarati o privrednoj saradnji i organizaciji Srpsko - češkog privrednog foruma.

Prema Vučićevim rečima u 2013. godini povećana je robna razmena između dve zemlje za 32 odsto, dok je u 2014. godini povećana je za 10,8 odsto što iznosi između 620 i 630 miliona evra.

Premijer Srbije se nada da će u godinama koje su pred nama robna razmena dostići jednu milijardu evra.

Teme razgovora bile su i veće učešće čeških kompanija na izgradnji infrastrukturnih projekata u Srbiji, kao što je rad na modernizaciji pruge Niš - Dimitrovgrad, Termoelektrani "Štavalj" i unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede.

Premijer Sobotka zahvalio je srpskom kolegi na podršci koju srpska Vlada daje češkoj manjini u Srbiji.

Srpski premijer će se tokom dana sastati i sa ministrom industrije i trgovine Janom Mladekom, predsedavajućim Donjeg doma Parlamenta Janom Hamačekom, kao i predstavnicima čeških kompanija.

U delegaciji sa Vučićem je i ministar finansija Dušan Vujović.

Ne balansiramo

Srbija ne pokušava da balansira svoje ambicije prema Evropskoj uniji i svoje bliske veze sa Rusijom, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za magazin "Biznis nju Jurop" (Business New Europe).

On je, kako se navodi u tekstu, dao snažan nagoveštaj da Srbija neće ići dalje sa izgradnjom kontroverznog gasovoda "Južni tok", kako ga definiše magazin, dok se to pitanje ne reši između EU i Rusije.

"Južni tok je između EU i Rusije - ako se oni oko toga usaglase, mi ćemo ga imati, omogućićemo taj projekat. Ako ne postignu dogovor, mi nećemo nikome naneti štetu, pogotovu ne našim evropskim prijateljima. Napravili smo dobar ugovor sa Rusijom, ali nismo počeli sa izgradnjom", rekao je Vučić za BNE.

"Mi ne balansiramo", naglasio je on i dodao: "Kao što sam rekao i pred Vladimirom Putinom - naš strateški cilj jeste naš put ka EU. I nikoga ne lažem, svi političari širom sveta to znaju".

On je u intervjuu izrazio nadu da će Srbija moći da se pridruži EU 2020, možda 2022, "ako uradimo domaći zadatak".

"To ne zavisi od nas, ali moramo da učinimo sve, ne zato da bi se EU smilovala na nas, već da bismo bili ponosan narod iz jedne ponosne zemlje koja će ući u EU, i zbog toga sprovodimo ove reforme", poručio je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić danas u Pragu

Izvor: Press, 31.Okt.2014

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u Pragu, gde će se sastati sa premijerom Češke Bohuslavom Sobotkom. . Kako je navedeno na sajtu češke vlade, u centru pažnje dvojice premijera biće razgovori o saradnji...

Nastavak na Press...

Vučić u Pragu

Izvor: RTS, 31.Okt.2014

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boravi u Pragu, gde se sastao sa premijerom Češke Bohuslavom Sobotkom...Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Pragu sa češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom...U centru pažnje dvojice premijera su razgovori o saradnji u oblasti železničke infrastrukture,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.