Transparentnost Srbija o javnim nabavkama

Izvor: RTS, 27.Mar.2015, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transparentnost Srbija o javnim nabavkama

Transparentnost Srbije podržava izmene Zakona o javnim nabavkama i ukazuje da bi odredbu o dodatnim uslovima za ponuđače trebalo limitirati ili standardizovati jer u praksi može da bude izvor korupcije.
Programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić izjavio je da su izmene tog zakona predviđene i domaći strateškim dokumentima iz te oblasti, ali i novim direktivama EU, javlja Tanjug >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << .

"Izmene Zakona će biti sasvim sigurno", rekao je Nenadić na konferencij za novinare na kojoj su predstavljana istraživanja o proaktivnom objavljivanju informacija o radu i o sprovođenju Zakona o javnim nabavkama.
Predstavnik te organizacije Danilo Pejović smatra da bi u sadašnjem Zakonu o javnim nabavkama "više stvari trebalo izmeni ili dopuniti" a posebno odredbu dodatni uslovi koja je četo predmet spora.
Pejović je rekao i da tu odredbu prilikom raspisivanaj tendera treba ili limitirati il istandradizovati kako ne bi bila mehanizam koji može dovesti do koprucije.
Prema njegovim rečima, pozivanje na odredbu dodatni uslovi može se gledati na način i da onaj ko raspisuje tender kroz tu odredbu "tačno cilja na određenog ponuđača".
Predsednik Transparentnost Srbija Vladimir Goati je ukazao na značaj zakonskog sporovođenja javnih nabavki čija prosečna vrednost na godišnjem nivo iznosi oko 2,5 milijarde evra.
Prema njegovim rečima, u borbi protiv koprucije, koja je "reka bez obala" i veoma mali deo te sume nekom moze da znači zatvor, nekome bogatstvo...
Prema rezultatima istraživanja, praćenje sistema i postupaka javnih nabavki pokazalo je da u ovoj oblasti postoje krupni izazovi i pored toga što je Srbija u 2012. godini donela kvalitetan Zakon o javnim nabavkama.
Trasnparentnost Srbije je ocenila i da Strategija razvoja javnih nabavki iz oktobra 2014. ne nudi rešenje za sve probleme "mada uviđa potrebu za unapređenjem transparentnosti, poboljšanje procesa planiranja, veću odgovornost i bolje korišćenje interne i eksterne kontrole i revizije".
Jedan od ozbiljnih problema za ceo sistem javnih nabavki u Srbiji, kako je ukazano u istraživanju, "jeste činjenica da se i dalje neke krupne nabavke sprovode bez primene tog zakona, a na osnovu međudržavnih sporazuma ili sporazuma sa međunarodnim finansijskim institucijama".
Kao primer navedeni su "vezani aranžmana", odnosno kredit i nabavka iz Kine za izgradnju TE Kostolac B "i problematična rešenja iz "lex specialis-a" za "Beograd na vodi".
Problematična rešenja iz "leks specijalisa" "nagoveštavaju da će izgradnja javnih objekata na tom prostoru biti poverena bez nadmetanja i plaćena kompenzacijom kroz doprinose za građevinsko zemljište, što je suprotno rešenjima iz Zakona o javnim nabavkama".
Ukazano je i da nedavno objavljeni nacrt Strategije finansijskih istraga mora da se bitno poboljša, "naročito kroz preciziranje obaveza za proaktivno postupanje javnih tužilaca i drugih organa".
Ocenjeno je i da je konkurencija u javnim nabavkama i dalje slaba jer se godinama kreće između 2,6 i 2,7 ponude po raspisanom tenderu uz napomenu da je realna konkurencija čak i manja jer je uvek neka od ponuda neprihvatljiva.
Prema nalazima istraživanja, većina organa vlasti ne poštuje obavezu objavljivanja dokumenata u informatorima o radu, čiji je sadržaj propisan Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, i Uputstvom Poverenika za informacije.
Rezultati istraživanja pokazuju da i dalje veliki problem predstavlja neažurnost, ali i neobjavljivanje preciznih podataka o rokovima za pružanje usluga, izvršavanju budžeta, dodeljenoj i primljenoj finansijskoj pomoći.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.