Tahiri: Nema ZSO bez tri sporazuma, EU da zaustave Srbiju i njenu destruktivnost ili ćemo morati mi

Izvor: Blic, 27.Jul.2016, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tahiri: Nema ZSO bez tri sporazuma, EU da zaustave Srbiju i njenu destruktivnost ili ćemo morati mi

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je danas, tokom sastanka sa delegacijom Evropske unije, da bez primene tri važna sporazuma sa Beogradom, prištinska vlada neće preduzimati nikakav korak na implementaciji Sporazuma o Zajednici srpskih opština.

Kako se navodi na sajtu kosovskog premijera, cilj sastanka Tahirijeve sa delegacijom EU na čelu sa Tomasom Bušom, bio je da se razmotri situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u sprovođenju sporazuma iz Brisela, sa posebnim osvrtom na, kako se tvrdi, "deblokadu onih koji se ne sprovode od strane Srbije".

Ona je rekla da nesprovodjenje sporazuma o pozivnom broju za Kosovo, o početku samostalnog rada prenosnog energetskog sistema (KOSTT) i o uklanjanju barikada sa mosta u Kosovskoj Mitrovici predstavljaju "ozbiljno kršenje briselskog sporazuma" od strane Beograda.

Tahiri je u razgovoru, takođe, tvrdila da je Beograd nastavio sa, kako je navela, "destruktivnim akcijama na Kosovu, sa ilegalnim ometanjem sa svojim sprečavanjem navodno nelegalne gradnje na severu zemlje sa svojim djavolskim ciljevima za promenom etničke strukture".

- Ove akcije Srbije su podigle tenzije i nezadovoljstvo i mogu da destabilizuju dobru bezbednosnu situaciju koje smo naporno postigli zajedno sa vama, EU, SAD, Nemačkom i drugim partnerima. Zbog toga, tražim od vas kao EU, da preduzmete sve mere da zaustavite Srbiju i njenu destruktivnost, jer ćemo u suprotnom biti primorani da ih silom zakona zaustavimo mi kao Vlada Kosova - rekla je Tahiri.

Pročitajte još:

Kako se navodi u saopštenju, članovi delegacije Evropske unije su ponovo potvrdili svoj stav da strane u dijalogu moraju biti koherentne i dosledne u primeni svih sporazuma postignutih u Briselu uz posredovanje EU i obećali su da će u tu svrhu biti u stalnom kontaktu sa svim stranama za implementaciju njihovih obaveza.

Oni su istakli da od sprovođenja Briselskog sporazuma u velikoj meri zavisi i napradak svake zemlje na putu ka integraciji u EU.

Zvaničnici EU su zahtevali od strana konstantno angažovanje, uprkos letnjem periodu i obavestili su da bi uskoro moglo doći do novog razvoja sastanaka za implementaciju sporazuma iz Brisela, piše u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.