Šulc: Britancima rok do utorka da pokrenu proceduru

Izvor: RTS, 26.Jun.2016, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šulc: Britancima rok do utorka da pokrenu proceduru

Nakon britanskog referenduma na kome su se glasači izjasnili za napuštanje EU, Evropski parlament i njegov predsednik Martin Šulc žele da započnu proceduru izlaska te zemlje iz Unije što pre i nameravaju da Britancima daju rok do utorka da zvanično obaveste Brisel o ishodu referenduma, prenose nemački mediji.
Da bi procedura izlaska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mogla da započne, London najpre mora zvanično da podnese zahtev za izlazak iz EU.

EU očekuje da "sada britanska vlada dostavi obaveštenje – samit EU u utorak je za to prikladan trenutak", rekao je Šulc za Bild am zontag. Isto se može čuti i u Evropskom parlamentu.
Prema pisanju Frankfurter algemajne zontagscajtunga, najveće političke grupacije u EP zajednički nameravaju da zatraže od britanskog premijera Dejvida Kamerona da na samitu EU u utorak obznani želju Britanaca da izađu iz Unije.
To je neophodno "da bi se izbegla štetna neizvesnost za sve i sačuvao integritet Unije", objavio je FAZ pozivajući se na predlog za održavanje vanredne sednice Evropskog parlamenta.
Britanski premijer Dejvid Kameron je, dajući ostavku posle referenduma, izjavio da će pregovore o napuštanju EU ostaviti svom nasledniku, za kojeg se očekuje da će preuzeti tu funkciju u oktobru.
Šulc je juče izjavio da je Kameronova odluka da se čeka do oktobra da bi Britanija zatražila izlazak iz EU "skandalozna" i da je tako "čitav evropski kontinent postao britanski talac".
EU želi što skoriji izlazak Britanije iz tog bloka, a u tom cilju advokati EU proučavaju da li je moguće da se ubrza mehanizam izlaska, odnosno aktiviranja člana 50 Lisabonskog sporazuma.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.