Slovenija: Bez velikih očekivanja od samita EU o izbeglicama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2015, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija: Bez velikih očekivanja od samita EU o izbeglicama

U Sloveniji nema većih očekivanja od današnjeg samita Evropske unije u Briselu, posvećenom rešavanju izbegličke krize, osim interesa da talas izbeglih ka Austriji i Nemačkoj većinom izbegne tu zemlju koja se nalazi na alternativnoj izbegličkoj ruti, navode slovenački mediji.

Premijer Miro Cerar izjavio je pred sastanak da će se pridružiti onim kolegama koje će zahtevati zajedničko evropsko rešenje za migrantski problem, ali da ne očekuje trajna i dugoročna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rešenja o budućoj imigracijskoj politici Evropske unije.

U Sloveniji je trenutno vrlo mali broj izbeglica koje nastavljaju put prema severu, jer je najveći deo od oko 3.600 osoba koji su uspele da pređu granicu Hrvatske sa Slovenijom u roku od 24 časa propuštan prema Austriji, koja ih je i primala.

Stanje na graničnim prelazima trenutno je mirno, a Slovenija bi prema jučerašnjem dogovoru ministara unutrašnjih poslova EU trebalo da primi 613 izbeglica iz sadašnje kvote i to u dva talasa.

Cerar i dalje odbija mogućnost uspostavjanja "humanitarnih koridora" preko Slovenije, a tamošnja policija očekuje da će hrvatski organi većinu migranata koji su još u državi usmeriti na granične prelaze s Mađarskom, a ne ka Sloveniji.

Slovenački parlament danas će održati za javnost zatvorenu sednicu o bezbednosnim aspektima ove humanitarne krize, ali se neki dalekosežni zaključci ne očekuju.

Evroparlamentarac Ivo Vajgl kaže da je ponosan na slovenačke pripreme za izbeglički talas koji bi se, prema njegovim ocenama, mogao i nastaviti jer je "Evropa sposobna i spremna da primi i integriše velik broj izbeglica, posebno Nemačka (oko milion) i Švedska (oko 100.000), ali i ostale zemlje", prenosi Hina.

Vajgl ukazuje na to da, možda, ne treba govoriti o koridorima kroz Sloveniju, ali da je retorika kad Slovenija govori o "odbrani šengenske granice" pogrešna i da ljude treba puštati da nastave svoj put prema zemljama koje ih mogu i žele da prime.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.