Rusi stižu preko Gazele u Srbiju

Izvor: B92, 27.Avg.2015, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi stižu preko Gazele u Srbiju

Preko Srbije, a potom i Balkana do Evropske unije - ruska kompanija GAZ želi da dođe do evropskih kupaca.

U Srbiji se odnedavno prodaju laki teretni automobili Gaza.

I proizvođač i distributer uvereni su da će ruski kombiji i laki teretnjaci lako da se probiju na tržište zbog povoljne cene i dobrih karakteristika vozila.

Za ruska vozila kaže se da su izdržljiva, da se lako popravljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da mnogo troše. U ruskoj kompaniji Gaz tvrde da ovo poslednje više ne stoji.

Na sto kilometara ovo vozilo u proseku trosi 10,3 litra. U Gazu veruju da ce imati prodor na srpskom tržištu.

"Grupa GAZ je lider na ruskom tržištu bez obzira što se u Rusiji sklapaju vozila svih naših konkurenata. To govori da je ovo pouzdan i isplativ automobil... Jer kupac ne kupuje sam auto već isplativost tj koliko ga košta održavanje, gorivo za perod od tri godine u poređenju sa pređenim kilometrima - da li auto isplati sebe. U ovom trenutku ovaj auto ima najveću isplativost”, kaže Vadim Sorokin, predsednik Grupe GAZ.

U fabrici u Nižnjem Novgorodu sa ponosom ističu da im je proces proizvodnje i kontrole kvaliteta maksimalno efikasan i moderan.

"Ovo je dizel motor firme kamins od dva i osam litara. Ovde vidimo modernizovani motor koji se radi u fabrici u Uljanovsku i motor 4216 benzinski i benzin -gas kombinacija”, kaže Andrej Safonov, direkrot proizvodnje lakih teretnih automobila Grupe GAZ.

U Srbiji će se vozilo prodavati po osnovnoj ceni od 13.700 evra bez PDV-a.

Direktro Verano motorsa Milan Vukasović, koji se u Nižnji Novgorod, gde se Gazela nekst sklapa, uključio preko Skajpa, smatra da je ta cena konkurentna.

"Može da se koristi za pekare, može za održavanje puteva, za razne potebe i upravo je to na čemu ćemo mi u našoj prodajnoj kampanji insistirati prilikom prodaje GAZA na srpskom trzistu”, kaže Milan Vukašovic, direktor Verano motorsa.

Ukoliko bi Evroazijska unija odobrila bescarinski uvoz “fijata 500 L” u Rusiju, od toga bi mogli koristi da imaju i kupci GAZ-a u Srbiji, jer je GAZ zaintresovan za razmenu ove vrste.

Vukašovic naime kaže da bi ukidanje carine od 15 odsto učinilo vozilo jeftinijim za 1.000 do 1.500 evra.

"Upravo to nas na neki način dovodi u nezgodnu poziciju u odnosu na uvoz automobila iz Evrope gde je carina nula i zato su naša očekivanja velika. Ako bi se to realizovalo mi bismo ceo taj popust od toga što ne plaćamo carinu preneli na kupca. Dakle za toliko bi bili jeftinijj”, kaže direktor Verano Motorsa.

Za ruski GAZ ulazak na tržište Srbije, a potom i Makedonije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine je korak na putu ka tržištu EU. U grupi Gaz kažu da su zainteresovani i da Gazelu nekst sklapaju u Srbiji ako nađu pogodnog partnera i poreske uslove. Pozitivno iskustvo u sklapanju vozila imaju sa Turskom za tursko tržište.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusi stižu "Gazelom"

Izvor: Večernje novosti, 27.Avg.2015

MoskvaOd stalnog dopisnikaNE čekajući da ruska i srpska vlada donesu odluku o bescarinskom uvozu automobila, fabrika iz Nižnjeg Novgoroda čuvena "Grupa GAZ" odlučila je da krene u osvajanje tržišta na Balkanu baš preko Srbije. Partner joj je beogradska "Verano grupa" u kojoj su poverovali da...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.