Recipročne mere prema EU (ni)su realne

Izvor: RTS, 03.Dec.2016, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recipročne mere prema EU (ni)su realne

Nova mera EU za zaštitu granica "ETIAS" - koja predviđa plaćanje takse i registraciju ulazaka iz tzv. "trećih zemalja" koje imaju bezvizni režim - trebalo bi od 2020. godine da pogodi oko 40 miliona ljudi. Iako se u Srbiji čuju najave o mogućem reciprocitetu, procenjuje se da je to malo verovatno iz ekonomskih i političkih razloga.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Pre 2009. viza, od 2020. bezvizni režim za Šengen koštaće pet evra. Ako košta građane Srbije, plaćaće i državljani zemalja članica EU da pređu srpsku granicu. Tako bi na evropski režim za zaštitu granica od terorista i ilegalnih migranata da odgovori srpski šef diplomatije. Premijer o tome ne bi preko kolena.

"Je l' vi hoćete da mi imamo turiste, da zarađujemo pare? Samo neko o tome treba da razmišlja. Polako, ne mogu ništa da govorim, o tome ćemo da odlučujemo za tri ili četiri godine i ko zna ko će o tome da odlučue", ističe premijer Aleksandar Vučić.
Reciprocitet je u diplomatiji ključna reč. Ali u odnosu Brisel–Beograd, veruju poznavaoci, ne bi prošao bez posledica. Takođe, politika - taksa za taksu, ne računa sa dinamikom priključenja EU koju Srbija priželjkuje.
"Mi nismo država članica nego kanidadat za članstvo. Videćemo kako će to izgledati 2020. s obzirom na činjenicu da naša Vlada planira da pregovore završi do 2018. godine, a da se proces ratifikacije i ugovaranja članstva završi do 2020", naglašava Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o EU.
Ako nam briselske zvezde ipak ne budu naklonjene, izdvajaćemo pet evra za taksu koja važi pet godina. Ali podrazumeva da se svaki ulazak najavi radi iscrpnih bezbednosnih provera i registracije. A to jeste meki oblik viznog režima, opominju stručnjaci.
"Sve više imate situaciju u kojoj se sve opravdava pitanjima bezbednosti koje je ozbiljno ali može da bude i diskreciono iskorišćeno u mnogim pitanjima bez dodatnih obrazloženja", ukazuje Vladimir Petronijević iz Grupe 484.
Upućeni veruju da je umesto reciprociteta mudrije da se zemlje Zapadnog Balkana udruže i izbore privilegije pre nego što EU mlađu sestru nekadašnje vize učini operativnom.
"Uprkos problemima, naše zemlje su kandidati za punopravno članstvo u EU, nisu bilo koje treće zemlje kako se to često u dokumentima EU može pročitati", dodaje Petronijević.
Često se zaboravlja i da je asimetrija za EU karakteristična. Zemlje Zapadnog Balkana prve su ukinule vize za državljane Unije, pre nego što je 2009. Brisel doneo odluku da i građani sa ovih prostora mogu da putuju samo sa pasošem.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Recipročne mere Srbije prema EU - realne ili ne?

Izvor: B92, 03.Dec.2016

Beograd -- Nova mera EU za zaštitu granica "ETIAS", koja predviđa plaćanje takse i registraciju ulazaka, trebalo bi od 2020. godine da pogodi oko 40 miliona ljudi...Reč je o ulascima iz tzv. "trećih zemalja" koje imaju bezvizni režim...Iako se u Srbiji čuju najave o mogućem reciprocitetu, procenjuje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.