Poštovaćemo preporuke, ali nećemo zakočiti izvoz

Izvor: Danas, 22.Avg.2014, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poštovaćemo preporuke, ali nećemo zakočiti izvoz

Beograd - Dopis kojim Evropska unija od Srbije traži da se suzdrži od podsticanja izvoza u Rusku Federaciju, nema težinu demarša. Ipak, srpska vlada će se ponašati u skladu sa preporukama sadržanim u njoj, kazao je na jučerašnjoj pres-konferenciji premijer Srbije Aleksandar Vučić.

- Poruku koju smo dobili iz EU shvatamo na veoma ozbiljan način, nikako ne želimo da potcenimo njen sadržaj i ponašaćemo se u skladu sa preporukama koje smo dobili, a građani >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Srbije mogu da budu potpuno spokojni. Nema nikakve potrebe da Srbija daje bilo kakve dodatne subvencije na izvoz robe u Rusiju. Ponoviću da je članstvo u EU strateški cilj Srbije i politika koju vodimo zato što je to volja Vlade i volja građana koji su tu Vladu birali - istakao je Vučić.

Međutim, on je naglasio i da "niko ne treba da očekuje da će Srbija zbog sukoba sa kojim nema nikakve veze i ni na koji način u njemu ne učestvuje, osim što joj je iskreno žao zbog stradanja ljudi, prestati da se bavi sobom, svojim razvojem i svojim interesima".

- Nismo i nećemo uvoditi sankcije Rusiji. Srbija je apsolutno posvećena evropskim vrednostima, i zbog njih i želi da uđe u EU. Danonoćno radimo na agendi koja nam je zadata u procesu priključivanja Uniji. Sve svoje poslove ispunjavamo, i trudimo se da i spoljnu politiku usaglasimo sa evropskom - rekao je.

Vučić je naglasio da kao i mnoge druge evropske zemlje "želimo da imamo dobre odnose sa Rusijom, koji će odgovarati interesima Srbije i njenom razvoju i napretku".

- Ako bi se ta politika Vlade rušila, onda to više ne bi bila ona politika koja je dobila poverenje građana - rekao je premijer i dodao da očekuje od Evrope da poštuje datu reč da Srbija pre kraja godine otvori poglavlja 32 i 35 - baš kao što je i Srbija postala pouzdan partner i ispunila sve što se od nje zahtevalo.

On je poručio privrednicima da razvijaju proizvodnju i za nas i za izvoz, ali je upozorio da se ne igraju i da ne misle kako mogu nešto da prepakuju i da varaju i Ruse i EU i Srbiju. "Nećemo dozvoliti mahinacije, špekulacije i prepakivanja, a nećemo zaustavljati ni proizvodnju ni izvoz iako nećemo uvoditi nove subvencije", objasnio je Vučić.

- Nama je ubedljivo najveći spoljnotrgovinski partner EU, gde izvezemo devet puta više poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nego u Rusiju. Pitanje je zašto mi ne možemo da proizvedemo za svoje potrebe, nego u natpolovičnom procentu uvozimo prehranu? Sada radimo da podignemo svoju proizvodnju, imamo svoje tržište, umesto da uvozimo meso. To je naš cilj, naglasio je premijer i zapitao: Kakve to veze ima sa Rusijom? Ili bilo kim?

Solidarnost

Jednu reč nisam razumeo - a to je solidarnost sa evropskim zemljama. U čemu? Niko nas nije ni pitao kada su uvodili sankcije Rusiji, ni kada je Rusija sankcije uvela njima. Mi koji nismo donosili odluku ni o čemu, koji smo brinuli samo o svom narodu, svojoj teritoriji, građanima, sada smo krivi i jednima i drugima.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.