Papa apelovao na EU da poveća pomoć Italiji oko migranata

Izvor: Blic, 19.Apr.2015, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa apelovao na EU da poveća pomoć Italiji oko migranata

Papa Franja pridružio se juče apelu italijanskog predsednika Serđa Matarele Evropskoj uniji da u većoj meri pomogne Italiji da se izbori sa rastućim brojem migranata koji su spaseni iz voda Mediterana u pokušajima da pobegnu od ratova, progona ili siromaštva.

Od početka godine Italija je iz mora spasla gotovo 200.000 migranata, koji su najčešće krijumčareni na potpuno neadekvatnim i pretrpanim brodovima.

Izražavajući zahvalnost Italiji za napore >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje čini na spasavanju migranata, papa Franja je rekao da je "očigledno da proporcije ovog fenomena zahtevaju mnogo širu uključenost" i da se stalno iznova mora apelovati za veće angažovanje na evropskom i međunarodnom nivou.

I danas su stotine migranata iz Somalije, Etiopije, Eritreje, Libije i Sirije stupile na tlo Sicilije. Njih su proteklih dana spasli italijanski trgovački brodovi, kao i brodovi Obalske straže te zemlje.

Italijanska policija je, takođe, uhapsila dve osobe osumnjičene da su se bavile krijumčarenjem migranata.

U sicilijanskim gradovima ponestaje mesta za prihvat migranata, kojih je samo u poslednjih nedelju dana stiglo više od 10.000, pa počinju njihovo smeštanje i u drugim italijanskim oblastima, čak i na severu zemlje.

Italija ističe da će nastaviti da spasava migrante iz Mediterana, ali traži od EU da poveća pomoć u njihovom spasavanju i zbrinjavanju.

Osim toga, budući da većina migranata želi da dođe do članova svojih porodica ili svoje zajednice u severnijim članicama Unije, Italija insistira da te zemlje učine više, naročito da prihvate migrante dok se rešavaju pitanja njihovih zahteva za azil ili dobijanja izbegličkog statusa.

"Već neko vreme Italija apeluje na EU da odlučno interveniše kako bi se sprečio ovaj kontinuirani gubitak ljudskih života na Mediteranu, kolevci naše civilizacije", ističe italijanski predsednik Matarela.

Avramopulos: Nova politika u maju

Komesar za migracije EU Dmitris Avramopulos napominje da će nova politika Unije na ovom sektoru biti predstavljena u maju.

U međuvremenu, i on je apelovao na zemlje članice EU da pomognu u resavanju krize sa migrantima, čije se pogoršavanje u poslednje vreme pripisuje povoljnijim vremenskim prilikama i mirnijim vodama Mediterana, kao i porastu haosa i nasilja u Libiji.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.