PROTEST RADNIKA GOŠE Nova blokada, štrajkačima stiže podrška KOLEGA IZ EU

Izvor: Blic, 21.Jun.2017, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTEST RADNIKA GOŠE Nova blokada, štrajkačima stiže podrška KOLEGA IZ EU

Štrajkači "Goše" su i ove srede nastavili sa blokadama saobraćajnica u Smederevskoj Palanci. Posle onog kod kasarne, sada su se vratili na pružni prelaz u Karađorđevoj ulici u Staroj čaršiji, a blokada je malo kasnila, umesto od 9 do 10 bila je od 10 do 11, jer su u međuvremenu imali još jedan sastanak sa predstavnicima poslodavca. I taj nije uspeo.

- Ne veruju oni nama – ne verujemo mi njima! Oni insistiraju da počnemo da radimo, da pustimo da iz fabrike izađu gotovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vagoni, pa onda, kao, da budu pare. A trebalo je još 25. maja da nam isplate po 30.000 dinara, ni to nisu ispunili, a potpisali su. Kako da im verujemo! Ni putne troškove nisu platili, akontaciju, pa razliku, sada stiže za isplatu i prva od 16 rata starog duga – kaže Bojan Šoršević iz štrajkačkog odbora.

Ističe rok o carinjenju

Nove/stare vlasnike fabrike sada brine činjenica, objašnjava Đorđević, što iduće nedelje ističe dokument o carinjenju vagona koji su bili spremni za Slovačku, ali su ih radnici sa železničke stanice vratili u fabriku.

U pitanju je 11 novih teretnih vagona vrednosti između 700 i 800 hiljada evra koji bi trebalo da pređu granicu dok dokument o carinjenju bude validan, ali radnici to ne daju dok ne vide njihove pare.

Krajem ove nedelje u "Gošu" će doći i predstavnici Ujedinjenog sindikata industrijskih radnika iz Francuske, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Hrvatske… Biće u prilici da na licu mesta vide primenu odredaba iz Poglavlja 19, o radu, socijalnoj politici i zaštiti prava radnika, kažu u "Goši".

Raniji vlasnik "Goše", ŽOS Trnava iz Slovačke, da podsetimo, prodao je fabriku kiparskoj kompaniji "Lisnart" za 4,2 miliona evra, novi vlasnik je dobio, i prihvatio, sve u firmi ali ne i dugovanja. Zaposleni su prvo bili u štrajku od početka marta do sredine maja, a i za to vreme napravili su, tvrde, milion evra proizvoda za izvoz. Kada ni posle toga nisu primili plate odmrznuli su štrajk. Dogovor sa poslodavcem je bio, da bi prekinuli štrajk, da im uplati po 100 hiljada dinara, ali su dobili samo 70.

Pri tom, dug za zaostale plate, koji se kreće od 500 do 650 hiljada dinara po radniku, treba da im bude isplaćen u 16 rata, a te isplate bi uskoro trebalo da počnu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.