Napredak Srbije ka EU bio bi važan signal za region

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Maj.2015, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak Srbije ka EU bio bi važan signal za region

Poslanik u Evropskom parlamentu i potpredsednik Unije evropskih federalista Andrej Kovatčev rekao je danas da bi napredak Srbije u pregovorima o članstvu u EU bio vrlo dobar signal za ceo region i izrazio nadu da će u tom procesu uskoro biti otvorena i prva poglavlja.

"Za nas je Srbija ključna zemlja u regionu u procesu proširenja. Njen brz napredak u pregovorima sa EU bio bi vrlo dobar signal za region. Nadam se da ćemo moći da počnemo sa otvaranjem poglavlja", >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekao je Kovatčev na skupu o pregovorima o pristupanju Srbije EU.

Kovatčev, koji je bugarski poslanik u grupi Evropske narodne partije u EP, dodao je da neke članice EU, poput Nemačke, smatraju da u pregovorima sa Srbijom prvo treba otvoriti poglavlje 35 i zatvoriti ga na kraju pregovora.

Kovatčev je rekao da je bitno i da Priština bude uključena u evropske integracije i da je i u njenom interesu da ne odlaže rešavanje otvorenih pitanja i da sarađuje na tome sa Beogradom i Evropskom komisijom.

Ocenivši, takođe, da su iz Albanije u poslednje vreme stizali "čudni signali", on je rekao da sve nepravde iz prošlosti treba rešiti kroz integraciju u EU.

Kovatčev je rekao da zemlje Zapadnog Balkana za razliku od zemalja Istočnog partnerstva imaju evropsku perspektivu i pored zamora od proširenja u EU i stava Evropske komisije da u narednih pet godina neće biti prijema novih članica.

"Niko u Evropskom parlamentu ne kaže da je potrebna novi pristup za zemlje Zapadnog Balkana. Sve one, uključujući Srbiju, Makedoniju i druge, biće punopravne članice", rekao je on na skupu koji je organizovalo udruženje Evropski federalisti Srbije.

Kovtčev je rekao da zemlje regiona treba da što pre postanu članice EU jer će to dobro i za region i za Uniju, sa stanovišta stabilizacije regiona ali i pitanja poput migracija i energetske bezbednosti.

Poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Vladimir Orlić je rekao da će otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu predstavljati uvažavanje rezultata koje je Srbija ostvarila i ocenio da je u interesu svih da se ne izgubi dinamika u tom procesu.

On je rekao i da "ne bi bilo loše da do otvaranja poglavlja dođe i ranije", već tokom ovog leta, iako, kako je istakao, Srbija neće izgubiti vreme ako radi na reformama bez obzira kada će doći do napretka u integracijama.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.