Na korak od otvaranja 1. poglavlja

Izvor: B92, 01.Nov.2014, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na korak od otvaranja 1. poglavlja

Beograd -- Šefica srpskog pregovaračkog tima Tanja Miščević izjavila je da se nada da će Srbija do kraja godine otvoriti prvo od 35 pregovaračkih poglavlja na putu u EU.

Miščević je, u Jutarnjem dnevniku Radija B92 izjavila da jedan broj članica EU podržava predlog Italije da pregovori budu otvoreni do kraja godine ali da ima i onih koji početak vezuju za normalizaciju odnosa sa Kosovom.

„Ne mogu vam reći ni da sam optimista ni da sam pesimista, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali nadam se i mi smo tehnički potpuno spremni za otvaranje prvog poglavlja do kraja godine“. Miščević dodaje da bi pregovori mogli da počnu od poglavlja 32 koje se odnosi na kontrolu trošenja sredstava iz budžeta.

Šefica pregovaračkog tima kaže da činjenica da u novoj Evropskoj komisiji nema komesara koji bi se bavio samo proširenjem ne menja ništa u odnosima sa Srbijom.

„To, sem u naslovu, neće promeniti ništa. Ostaje Generalni direktorat za proširenje a unutar njega i Direktorat za Zapadni Balkan i naravno jedinica koja će se baviti Srbijom.“

Govoreći o novom evropskom komesaru Johanesu Hanu, koji kao nadležan za susedske odnose i proširenje, danas preuzima dužnost u Evropskoj komisiji, Miščević podseća da je Austrijanac pokazao veliku naklonost prema Srbiji, posle majskih poplava.

„Odmah je odreagovao i došao u Srbiju da se lično uveri u prilike a potom je pomogao vladi da napravi sve planove za nalaženje rešenja za pomoć nastradalima. To će reći da dobro poznaje načine na koje funkcioniše Evropska unija. Han jako dobro poznaje Brisel i briselsku birokratiju jer je prethodnih pet godina radio u Komisiji“.

Miščević smatra da nije zanemarljivo što Han dolazi iz Austrije koja je tradicionalno zainteresovana za Srbiju i koja podržava proširenje Unije na zemlje Zapadnog Balkana. Han je, dodaje ona, posebno zainteresovan za povezivanje zemalja dunavskog regiona. Saradnja sa Hanom, ipak, neće biti lakša nego što je do sada bila, upozorava Miščević:

„On će svakako insistirati na praćenju uslova i ispunjavanja svih standarda koji su postavljeni“.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Miščević: Na korak od otvaranja prvog poglavlja

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Nov.2014

Šefica srpskog pregovaračkog tima Tanja Miščević izjavila je da se nada da će Srbija do kraja godine otvoriti prvo od 35 pregovaračkih poglavlja na putu u EU...Miščević je, u Jutarnjem dnevniku Radija B92 izjavila da jedan broj članica EU podržava predlog Italije da pregovori budu otvoreni...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.