Mogerini poziva na pregovore za rešavanje krize oko Katara

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2017, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini poziva na pregovore za rešavanje krize oko Katara

EU spremna da podrži proces pregovora

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je danas da se što pre održe direktni pregovori kako bi se rešila kriza u Persijskom zalivu između Katara i njegovih suseda.

Mogerini, koja boravi u poseti Kuvajtu, pozvala je sve strane da se uključe u pregovore kako bi dogovorile jasne principe i putokaze za rešavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << krize, prenosi AFP.

Ona je u saopštenju naglasila da je i pruži pomoć u primeni plana za rešavanje krize, naročito u oblasti borbe protiv terorizma.

Mogerini se prethodno susrela sa emirom Kuvajta Šeikom Sabahom el Ahmedom el Džabirom el Sabahom i drugim zvaničnicima te zemlje i izrazila podršku EU za posredničke napore Kuvajta u sporu.

AFP napominje da emir posreduje u rešavanju krize nakon što su tri zalivske zemlje i Egipat prekinule odnose sa Katarom optužujući tu zemlju da podržava ekstremističke organizacije.

U poseti zemljama Persijskog zaliva boravi i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koji je danas u Saudijskoj Arabiji razgovarao sa kraljem Salmanom o "naporima za borbu protiv terorizma i izvorima njegovog finansiranja".

Erdogan će tokom svoje turneje po zemljama Persijskog zaliva posetiti i Kuvajt i Katar.

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Egipat su nametnuli sankcije Kataru prošlog meseca, prekidajući diplomatske odnose, drumski, vazdušni i pomorski saobraćaj sa tom zemljom i optuživši je da finansira ekstremističke grupe, što Katar negira.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.