Miščević: Nemam sumnju da ćemo se sve više približavati stavovima EU

Izvor: Press, 24.Nov.2014, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević: Nemam sumnju da ćemo se sve više približavati stavovima EU

Pozivi da se postepeno uskladimo sa zajedničkim stavovima spoljne i bezbednosne politike EU nastaviće se, jer smo tu obavezu preuzeli potpisivanjem i stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nemam sumnju da ćemo se tim stavovima sve više približavati svakim danom, jer nam je članstvo u EU strateško opredeljenje, a dobro razumemo svoje obaveze u procesu evropske integracije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Ovako šef našeg pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević odgovara na pitanje idemo li u susret sve jačim pritiscima za usklađivanje spoljne politike sa EU i priključivanju sankcijama Rusiji.

 
* Kolike su šanse da Srbija u decembru otvori prvo pregovaračko poglavlje?
- Srbija je u potpunosti spremna za otvaranje poglavlja 32, o finansijskoj kontroli, i za to imamo podršku svih zemalja članica, osim Nemačke, koja insistira da među prvima bude otvoreno i poglavlje 35, koje se odnosi i na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
* Da li je poznato šta je sve sadržina poglavlja 35? Da li je uslov za njegovo otvaranje - davanje saglasnosti za stolicu Kosova u UN i potpisivanje mirovnog sporazuma sa Prištinom?
- Uslov za otvaranje ovog poglavlja je sprovođenje Briselskog sporazuma. Nema ni pomena članstva u UN, niti bi to bilo moguće tražiti od Srbije koja nema nikakvu jurisdikciju da takvu odluku donese. Obaveza iz čitavog procesa, prema Pregovaračkom okviru, jeste sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji, ne mirovni sporazum. Pretpostavljamo, mada još radimo na boljem razumevanju ovog poglavlja, da ono treba da bude korišćeno kao još jedan instrument praćenja svega što je dogovoreno i što će ubuduće biti dogovoreno u procesu normalizacije. Međutim, mehanizmi i načini nam nisu još poznati, čekamo da čujemo predlog od EU.
* Za koliko poglavlja su završeni skrininzi i šta je još ostalo da se uradi?
- Završen je analitički pregled za 22 poglavlja. Još pola godine i ova prva faza našeg pregovaračkog procesa biće završena. Vrlo nam je važno što za većinu poglavlja znamo gde smo i šta nam je dalje činiti, tako da imamo jasne pregovaračke strategije.
 
KAŽNjENI SMO ZBOG PRIŠTINE
* HOĆE li Evropski savet „kazniti“ Srbiju zbog krize u Prištini koja koči dijalog i odložiti otvaranje poglavlja za 2015?
- Rekla bih da je Srbija već kažnjena, jer od marta, iako je premijer Vučić odmah po formiranju vlade izrazio spremnost da do dijaloga na najvišem političkom nivou dođe, nije bilo niti jedne runde razgovora. A bez dijaloga neka otvorena pitanja iz normalizacije ne mogu biti rešena. Tek sada članice postaju svesne da Srbija ne sme biti talac procesa, ali je ipak prošlo pola godine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.