Izvor: Blic, 31.Avg.2016, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak: Bolji i kritički dijalog sa Rusijom nego nikakav

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak rekao je danas da Evropska unija ne sme da ignoriše Rusiju i založio se za saradnju i dijalog sa Moskvom.

- Naša zajednička evropska pozicija ne implicira da ne treba da razgovaramo sa Rusijom. Rusija se ne može ignorisati, izolovati, moramo da poštujemo evropsku poziciju i podržimo je, ali u isto vreme bolji je i kritički dijalog, nego nikakav >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - rekao je Lajčak.

Rusija je, prema njegovim rečima, značajna zemlja, stalna članica Saveta bezbednosti UN, glavni izvor energije za Slovačku i većinu članica EU, prenosi TASS.

- Mogu se navesti brojni drugi faktori kao odgovor na pitanje - zašto je saradnja sa Rusijom toliko važna - rekao je Lajčak tokom posete Rumuniji.

On je naglasio da Slovačka, koja predsedava EU do kraja godine, podržava jačanje jedinstva u EU, ali traži i intenziviranje saradnje sa Rusijom.

Kada je reč o evropskim sankcijama protiv Moskve, Lajčak je rekao da se Slovačka složila sa tim, ali da o tome treba razgovarati.

- Apsolutno je normalno i u skladu sa zdravim razumom da se pogleda koliko su te sankcije efikasne, koji su njihovi rezultati i da li treba da ostanu kao što su sada, ili treba da budu jače ili slabije - zaključio je Lajčak.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.