Lajčak: Bićemo nepristrasan posrednik u procecu proširenja

Izvor: Blic, 01.Jul.2016, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak: Bićemo nepristrasan posrednik u procecu proširenja

Slovačka je jedina zemlja od tri članice EU - predsedavajuće ove i naredne godine, koja je proces proširenja svrstala među glavne priroritete, a u tom procesu bićemo pošten i nepristrasan posrednik za sve zemlje na tom putu, rekao je za Tanjug šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak.

On je tim rečima odgovorio na pitanje Tanjuga kakav će biti odnos Slovačke, kao predsedavajućeg, prema procesu proširenja, a posebno kada je reč o Srbiji, imajući u vidu Bregzit >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i šta će preduzeti kako bi se omogućilo otvaranje Poglavlja 23 i drugih.

Slovačka od Holandije sutra preuzima predsedavanje Unijom, na kraju godine predaće ga Malti, a Lajčak je danas predstavio prioritete predsedavanja.

- Kada je reč o procesu proširenja naš cilj je da očuvamo kredibilitet te politike i zato smo je postavili za jedan od naša četiri prioriteta. Nadamo se da će tokom našeg predsedavanja biti moguće ostvariti konkretan napredak u procesu pridruživanja Zapadnog Balkana i Turske - rekao je Lajčak.

Lajčak naglašava da taj napredak pre svega zavisi od napora samih zemalja koje pretenduju na članstvo u EU.

- Slovačka će, kao predsedavajuća EU, biti pošten i nepristrasan posrednik u tom procesu. Zemlje aspiranti i kandidati su u različitim fazama procesa integracija. Naš pristup i način na koji ćemo im pomagati će se razlikovati u skladu sa tim - dodao je on.

Pročitajte još:

Svaka zemlja u procesu pridruživanja odlično zna šta treba da uradi i postigne kako bi napredovala na tom putu, istakao je Lajčak.

- Stvarni, opipljiv napredak i ispunjavanje obaveza je najbolji način da dokažu svoju opredeljenost. To, takođe, doprinosi da se otkloni i najmanja senka skepticizma u Uniji i da se zemlje članice uvere da treba uspešnog kandidata da dovedu u narednu fazu procesa integracija - zaključio je Lajčak.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lajčak: Bićemo nepristrasan posrednik u proširenju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2016

Slovačka je jedina zemlja od tri članice EU - predsedavajuće ove i naredne godine, koja je proces proširenja svrstala među glavne prioritete, a u tom procesu bićemo pošten i nepristrasan posrednik za sve zemlje na tom putu, rekao je za Tanjug šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak...On je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.