Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Dec.2016, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ji: U Srbiji i BiH postoje lideri otvoreni ka reformama

U Srbiji i Bosni i Hercegovini vide se pozitivni znakovi na putu ka Evropskoj uniji, a u obe zemlje postoje lideri koji su pokazali da mogu biti otvoreni prema reformama, izjavio je zamenik pomoćnice američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojt Brajan Ji.

On je rekao da ne može da se saglasi sa procenom da su odnosi Srbije, BiH i Hrvatske gori nego nakon rata.

"Svaka zemlja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << se razlikuje. Srbija je otvorila određena poglavlja u pregovorima, dakle u procesu je dalje dogurala, ali trebate pitati EU i njihove predstavnike o tome šta konkretno Srbija radi drugačije (od BiH) i dokle je došla, ali s naše strane EU je partner i Srbiji i BiH i mogu reći da vidim pozitivne znakove u obe zemlje i ono što je jako važno da u obe zemlje postoje lideri koji su pokazali da mogu biti otvoreni prema reformama", rekao je Ji za regionalnu televiziju N1.

Upitan šta će biti najveće prepreke i Srbiji i BiH u postizanju evropskih i NATO ciljeva, Ji je odgovorio da je za BiH to ekonomski izazov da se osigura funkcionalna tržišna ekonomija koja može da se takmiči sa evropskom.

"Srbija je s druge strane postigla napredak u tom kontekstu. Mi to možemo videti kroz obe zemlje i njihov odnos s MMF-om i Svetskom bankom", rekao je američki zvaničnik.

"Obe zemlje su nedavno imale uspeha u postizanju dogovora s ovim institucijama za pomoć koja je neophodna ovim zemljama, a to je znak da međunarodne monetarne institucije imaju poverenja u ove zemlje, u reforme koje rade i veruju da obe zemlje mogu pregovarati i udovoljiti zahtevima najvažnijih finansijskih institucija na svetu. To je pozitivno", naveo je Ji.

Prema njegovim rečima, odnosi u regionu nisu lošiji nego nakon rata.

"Ono što smo videli u celom regionu je, pre svega, proces reformi u svim zemljama koje vodi želja za članstvom u EU ili NATO, ali i zajednička vizija građana ovog regiona i njihove težnje da imaju iste životne standarde, uslove za zaposlenje više prilika za mlade ljude i obrazovanje", rekao je američki zvaničnij.

On je ocenio da je ta želja da se postigne ekonomski i društveni napredak ogroman stimulans i da je to vodilo reforme i opredelilo zemlje da sarađuju.

"Naravno da postoje razlike i nesuglasice oko stvari koje se tiču prošlosti, ali verujemo da je moguće rešiti ta pitanja kroz pregovore bez konflikta i bez tenzija koje smo videli u prošlosti", kazao je Ji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.