IPA projekti za bolji život u Surdulici

Izvor: RTS, 05.Avg.2015, 04:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IPA projekti za bolji život u Surdulici

Surdulica je među pet opština u Srbiji koja uspešno troši sredstva iz evropskih IPA fondova. Sarađuje sa opštinama iz Bugarske i zajedno realizuju inrastrukturne i projekte iz kulture. Za sedam godina, od različitih fondova, dobili su oko pet miliona evra i realizovali 20 projekata, koji stanovnicima poboljšavaju život.
Zna Surdulica kako da iskoristi novac iz Evropske unije. Sa 400 hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << evra rekonstruisana je Mesna kancelarija na Vlasini i pretvorena u moderan Informacioni centar sa galerijom i smeštajnim kapacitetima koje će koristiti domaćini i turisti.

"Koliko god da gradite Vlasina je jedno ogromno područje uvek je malo. Znači preduslov, naš preduslov za razvoj turizma jeste blagovremeno konkurisanje sa pravim projektima koje će EU da podrži", kaže Biljana Nikolić, direktor TO u Surdulici.
Od evropskog novca rekonstruisana je i zgrada opštine u Surdulici, uređen je i ovaj trg. Za sedam godina realizovano je 20 projekata.
Uređen je i Kulturni centar u Surdulici i Zadružni dom u Alakincu. Iz pretpristupnih fondova finansiraju se i manifestacije Vlasinko leto, Krajište igra i peva i Balkanska čerga. To poboljšava kvalitet života stanovnicima.
"To upotpunjava neku prazninu. Čim se nešto gradi za grad to ostaje tu za našu decu, ja sam za", kažu meštani.
Projekte su po evropskim merama, skrojili stručnjaci Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, a sredstva za predfinansiranje obezbedila je opština.
"Za opštinu Surdulica znači novi broj radnih mesta i za građane Surdulice mlade ljude znači inspiraciju da ostanu u svom rodnom mestu", kaže Aleksandra Popović, predsednica opštine Surdulica.
Do kraja godine Surdulica će konkurisati za još deset projekta, izgradnju kanalizacionog prstena na Vlasini, gradske pijace, sportskih terena, internog odeljenja.
rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.