Hrvatska izlazi iz recesije nakon šest godina

Izvor: GdeInvestirati.com, 06.Maj.2015, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska izlazi iz recesije nakon šest godina

Nakon više od šest godina, Hrvatska izlazi iz recesije. Službena potvrda stigla je iz Evropske komisije (EK) na današnjem predstavljanju prolećne prognoze ekonomije EU.

Hrvatska će ove godine, zajedno s Finskom, zabeležiti simboličan privredni rast od 0,3 posto - najmanje od svih članica Unije, dok najveći rast očekuje Irsku i Maltu od 3,6 posto.

Kipar je jedina zemlja članica EU koja još ostaje u recesiji.

Rast javnog duga
>> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << />
Iako su vesti o izlasku iz recesije došle kao olakšanje Vladi Hrvatske, EK i dalje zabrinjava rast javnog duga koji ove godine ide iznad 90% BDP-a dok će sledeće godine - nastaviti rasti.

Pre tri godine, Hrvatska je imala javni dug od 63,7 posto, što znači da će u pet godina, dakle krajem sledeće godine - dug porasti za čak 30 posto.

Tako će ove godine Hrvatska imati 5,6 posto manje sredstava u budžetu.

Međutim, ako se ostvare predviđanja EK, sledeće bi godine Hrvatska trebala imati rast BDP-a od 1,2 posto, zahvaljujući očekivanom boljem korištenju evropskih fondova.

„Srešćemo se sa predstavnicima Vlade Hrvatske sa kojima vodimo pozitivni dijalog i nadam se da će mere koje ćemo im predložiti biti pozitivno prihvaćene. Konkretne predloge za Hrvatsku daćemo do sredine ovog meseca“, kazao je Pierre Moscovici, evropski komesar za ekonomiju i finansije.

Smanjenje deficita

Potpredsednik Vlade Hrvatske Branko Grčić izjavio kako je EK „prepoznala naše napore Hrvatske na fiskalnoj konsolidaciji“.

„Međutim, jasno je da daljnje smanjenje deficita i zaustavljanje rasta javnog duga moraju biti i ostaju u fokusu Vlade u slijedećem razdoblju. Pretpostavka za to je provedba Nacionalnog programa reformi koji je Vlada već prihvatila i počela provoditi" kaže Grčić.

Evropska unija je podigla prognozu ekonomskog rasta 19-člane evrozone, uprkos značajnom sniženju prognoze za Grčku (1,9%).

Komisija smatra da će im u predstojećem razdoblju naruku ići i niže cene nafte, slab evro, hrabra monetarna politika koju je nedavno pokrenula Evropska centralna banka uz stabilnu globalnu ekonomsku prognozu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.