Izvor: Politika, 23.Okt.2014, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Srbije najviše traže azil u EU

Srbija je prva evropska zemlja po broju zahteva za azil u EU, posle Sirije, Eritreje, Avganistana i Pakistana

Specijalno za „Politiku”

Pariz – Srbija je na vrhu zemalja po broju zahteva za azil u zemljama Evropske unije, pokazuju najnovije statistike. Izveštaj Evrostata, zaduženog za zvanične statistike EU, svedoči o poraznoj situaciji – Srbija je prva evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zemlja po broju zahteva za azil u EU, posle Sirije, Eritreje, Avganistana i Pakistana.

Glavna destinacija za građane Srbije koji traže spas u EU jeste Nemačka. Građani Srbije su drugi po redu podnosioci zahteva za azil u najsnažnijoj evropskoj ekonomiji, odmah iza Sirijaca, a ispred građana Albanije i Avganistana.

U Nemačkoj je inače zabeležen najveći porast zahteva za azil u drugom kvartalu 2014– više od 10.000 novih slučajeva – u poređenju sa istim periodom prošle godine. Ova tendencija nije zaobišla ni druge zemlje EU.

Broj zahteva za azil u 28 država članica EU popeo se na 122.000 u ovom periodu, što je za 22.000 više nego prethodne godine. Osim Nemačke, zemlje sa najvećim brojem zahteva za azil su Švedska i Italija, na čije obale svakodnevno stižu brodovi sa stotinama izbeglica iz Sirije i Afrike. Od aprila do juna jedan od šest podnosilaca zahteva za azil uEU bio je iz Sirije. Ali dok je Sirijcima u 90 odsto slučajeva priznat status izbeglica, zahtevi srpskih državljana, kao, uostalom, i albanskih i makedonskih, gotovo redovno su odbijeni.

Izbeglički status je odobren u svega dva odsto od 3.675 zahteva koje supodneli srpski državljani u drugom kvartalu 2014, dok je jednom procentu dodeljen status azilanata iz humanitarnih razloga.

Sa Kosova, koje se u ovoj statistici tretira odvojeno od Srbije (uz fusnotu o Rezoluciji 1244), azil je odobren u šest odsto slučajeva (2.680 zahteva). Ranije statistike pokazuju da je između 2009. i 2013. više od 66.000 stanovnika Kosova napustilo region. Glavne destinacije su im bile Francuska i Nemačka, a odmah potom Belgija. Evrostat je zabeležio porast odlaska sa Kosova od početka 2013.

Među azilantima sa Balkana je veliki broj Roma koji beže od diskriminacije i bednih uslova života.

Zahtevi za azil balkanskih državljana su najčešće odbijeni jer se tumače kao način da se izbegnu strogi imigracioni zakoni koji važeza legalne imigrante.

Ana Otašević

objavljeno: 23.10.2014.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Građani Srbije najčešće traže boravak u Austriji

Izvor: EurActiv Srbija, 23.Okt.2014

Austrija i Slovenija bile su 2013. godine najprivlačnije zemlje Evropske unije za gradjane Srbije, sudeći prema broju prvi put izdatih boravišnih dozvola. Te godine 28 članica Evropske unije izdalo je 2,36 miliona prvih boravišnih dozvola gradjanima iz zemalja izvan EU, što je za 12,5% više nego...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.