Gornji dom parlamenta Velike Britanije o Bregzitu

Izvor: Blic, 21.Feb.2017, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gornji dom parlamenta Velike Britanije o Bregzitu

Gornji dom britanskog parlamenta, takozvani Dom lordova, započeo je danas dvodnevnu raspravu o predlogu zakona, kojim se premijerki Terezi Mej daje ovlašćenje da pokrene proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

AP navodi da je Mejova upozorila članove ovog tela, koji za razliku od poslanika donjeg doma parlamenta nisu došli do mandata putem izbora i ne mogu da obore zakon o Bregzitu koji je već usvojen u donjem domu, da ne koče "ono što britanski narod želi" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokušajem odlaganja izlaska Britanije iz EU.

Ranije ovog meseca, većina poslanika donjeg doma britanskog parlamenta odobrila je predlog zakona, kojim se Mejovoj daje pravo da aktivira član 50 Lisabonskog ugovora EU i na taj način pokrene zvaničnu proceduru za početak pregovora o napuštanju Unije.

Za zakon je glasalo 494 poslanika, a protiv je bilo 122, podseća AFP.

Britanska vlada bi, međutim, mogla da naiđe na veće izazove u Domu lordova, gde su samo 252, od više od 800 članova doma, konzervativci.

Svetovni lordovi, koji pored duhovnih čine gornji dom parlamenta, predlažu izmene predloga zakona, u koje bi bile uključene mere za garantovanje prava državljana EU u Britaniji, kao i definisanje glasanja parlamenta o konačnom sporazumu o Bregzitu.

Lord opozicione Laburističke partije i bivši evropski komesar Piter Mendelson izrazio je sumnju da će Dom lordova, čiji se članovi ne biraju već imenuju, tražiti da se u potpunosti odbaci predlog zakona o Bregzitu.

- Na kraju dana, donji dom mora da prevlada jer je to dom koji se bira - rekao je Mendelson u nedelju za "Bi-Bi-Si".

Uoči rasprave, britanska ministarka pravde Liz Tras pozvala je gornji dom parlamenta da podrži ishod referenduma, na kojem je u junu prošle godine 52 odsto britanskih građana glasalo za izlazak iz EU.

Mejova nije želela da parlament raspravlja o ovom zakonu, ali ju je na to prisilio Vrhovni sud.

Mejova je već ranije najavila da će 31. marta aktivirati članak 50 Lisabonskog sporazuma EU, prvu etapu dvogodišnjeg pregovaranja o izlasku iz Unije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.