Federika Mogerini zamenila Ketrin Ešton

Izvor: Beta, 31.Avg.2014, 01:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Federika Mogerini zamenila Ketrin Ešton

RIM, 30. avgusta 2014. (Beta) - Nova šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je u subotu uveče da će "sav svoj rad i svoju energiju posvetiti interesima svih članica i svih gradjana" Unije.

"Sav moj rad, moja energija i moji napori biće posvećeni radu u interesu svih država članica i svih evropskih gradjana", rekla je Mogerini, zahvalivši za "poverenje" koje joj je ukazano odlukom o imenovanju za naslednicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << Ketrin Ešton.

Ona je rekla i da se Evropa nalazi pred "ogromnim izazovima", prenela je italijanska agencija Ansa.

"Imam 41 godinu i nisam toliko mlada. Godine su nešto što se ne može promeniti, ali hrabrost mi daje to što je italijanski premijer mladji od mene", rekla je ona, povodom kritika da je neiskusna i dodala da je važno da sada postoji nova "generacija mladih političara".

Govoreći o ukrajinskoj krizi, ona je kazala da su "sankcije neophodne, kao što je neophodan diplomatski put rešavanja krize", dodaje Ansa.

Mogerini je za novu šeficu diplomatije EU kandidovao premijer Italije Mateo Renci, koji joj je odmah čestitao pobedu, kako su preneli italijanski mediji, sa svog tviter naloga.

Predsednik Italije Djordjo Napolitano ocenio je da je Italija ovim izborom "dobila važno priznanje, i dala pozitivan doprinos rešenju problema (izbora) novih funkcionera u vrhu EU".

"Siguran sam da će (Mogerini) umeti na najbolji način da obavlja taj mandat", dodao je Napolitano.

Mogerini (41) je članica italijanske Demokratske stranke, a ministarka spoljnih poslova Italije od 21. februara ove godine. Mnoge članice EU bile su sumnjičave povodom njene kandidature zbog nedostatka iskustva, a neke evropske zemlje kritikovale su je proteklih nedelja smatrajući je previše naklonjenom Rusiji.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Mogerini: Sav trud posvetiću interesima EU i njenih građana

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Avg.2014

Buduća šefica diplomatije EU Federika Mogerini, izjavila je da će "sav svoj rad i svoju energiju posvetiti interesima svih članica i svih građana" Unije. "Sav moj rad, moja energija i moji napori biće posvećeni radu u interesu svih država članica i svih evropskih građana", rekla je Mogerini,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.