Erdogan: EU će napustiti još zemalja

Izvor: N1 televizija, 25.Jun.2016, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: EU će napustiti još zemalja

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će se EU, ako nastavi istim putem, neminovno suočiti sa još više zemalja koje će je u kratkom roku napustiti.

Nakon što su objavljeni rezultati referenduma u Velikoj Britaniji o izlasku iz EU, Erdogan je rekao da Brisel zbog islamofobije prolongira ulazak Turske u EU.

"Kao pristalice političkog sistema koji duboko uvažava nacionalnu volju i demokratiju želim sve najbolje britanskom narodu što >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << se tiče rezultata referenduma. Kao i većina u svetu, i mi smo očekivali da će rezultat biti 'za ostanak', ali se na kraju ipak desilo ovo. Mislim da je odluka koju je doneo britanski narod početak jedne nove ere za Veliku Britaniju, ali i za EU", rekao je turski predsednik.

Kako je istakao, u EU su godinama zamajavali i Tursku na njenom putu evropskih integracija.

"Pridavali smo značaj Evropskoj uniji i radili smo naporno na tom putu, ali ste nas stalno zamajavali. Poslednji primer je neljudski i nehumani stav u vezi s izbjeglicama koji je u značajnoj meri pokrenuo rasprave o samoj doslednosti EU-a. Porastom rasističkih i isamofobičnih tendencija u Evropi niko ne može tvrditi da Evropa nije islamofobična. Ja jasno kažem: ovo što se sada radi Turskoj je sigurno islamofobija i baš zato i kasne da nas prihvate u tu zajednicu", kazao je Erdogan.

Turska je počela 2005. godine pristupne pregovore sa EU, ali je od tada napravila neznatan napredak.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.