Edi Rama za RSE: Problemi Balkana su i problemi EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Avg.2015, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Edi Rama za RSE: Problemi Balkana su i problemi EU

Države balkanskog regiona ne mogu same finansirati velike regionalne projekte i to je očigledno, izjavio je u razgovoru za RSE premijer Albanije Edi Rama tokom samita o Zapadnom Balkanu u Beču. On podvlači da bi Evropa morala stati iza zajednčkih regionalnih projekata i zbog toga što su balkanski problemi i problemi Evropske unije.

Rama: To sam izjavio u nešto drugačijem kontekstu. Ali želim da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << kažem da je u ovom trenutku Balkan jedna uspešna priča samo u političkom smislu. Ne samo u Evropi, već i izvan granica EU, postoje pokazatelji da projekat EU još uvek može da postigne čuda. Deo toga se dešava svih ovih godina pod rukovodstvom kancelarke. Ali, istovremeno, ljudi koji veruju u ova čuda, veruju u bolje danas, a ne u bolje sutra. Bolje danas podrazumeva bolju ekonomiju i radna mesta, tako da moramo podržati ovaj proces u smislu regionalne infrastrukture.

Rama: Ne, one to ne mogu finansirati same i to je očigledno. Dovoljno je pogledati koliko dugujemo, pogledati naša fiskalna usaglašavanja, reforme i prihode i shvatiti da ne možemo realizovati projekte regionalne saradnje, kao što ni Evropa nije mogla da realizuje mnogo toga što je realizovano nakon uspostavljanja EU.

Rama: Mislim da berlinski proces predstavlja povratak EU kroz Nemačku i kancelara, u smislu strategije vezane za Balkan. Videćemo da li će implementacija, ne samo u političkom, već i u ekonomskom smislu, biti u skladu sa strategijom.

Rama: Što se tiče Albanije, odnosi su korektni, a kada je reč o Kosovu odnosi se popravljaju. Ove nedelje je učinjen fantastičan korak napred u dijalogu. U političkom smislu sve se odvija u dobrom smeru, ali to nije nešto što možemo uzeti zdravo za gotovo i to neće potrajati, ukoliko ne dođe do ekonomskog napretka.

Rama: Ne verujem u nagrade, već u zajedničke projekte, a mi smo deo toga. Mi smo u samom srcu Evrope, a ne izvan nje i ko god smatra Balkan nečim što je izvan Evrope čini veliku grešku, jer ako postoji problem, to je i problem EU.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.