EU pravi listu zemalja u koje može da vrati migrante

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2015, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pravi listu zemalja u koje može da vrati migrante

Šefovi diplomatija EU započeli su danas u Luksemburgu razgovore sa zemljama kandidatima Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Albanijom i Turskom o izbegličkoj krizi.

Glavna tema razgovora je, kako prenosi APA, želja EU da uspostavi zajedničku listi bezbednih i tranzitnih zemalja u koje može vratiti migrante.

Evropska komisija želi da zemlje kandidati budu proglašene bezbednim za vraćanje migranata.

Odluka se, kako ističe APA, ne očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tokom današnjeg dana.

Inače, Austrija je već mnogo ranije proglasila zemlje zapadnog Balkana, koje teže članstvu u EU, bezbednim državama.

Ministri spoljnih poslova iz redova Evropske narodne stranke (EVP), među kojima je i austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc, zatražili su sveobuhvatni evropski pristup, koji predviđa, između ostalog obezbeđivanje spoljne granice EU i zajedničku listi bezbednih država.

EU je potreban efikasan, fer i održivi mehanizam raspodele tereta, ističu oni.

Nakon savetovanja sa svojim kolegama iz zemalja kandidata, šefovi diplomatija EU nameravaju još jednom da razgovaraju o daljim koracima u izbegličkoj krizi.

Postoji saglasnost da EU mora nešto učiniti, saznaje APA iz diplomatskih krugova, ali očigledno nije ni na vidiku evropski pristup problemu.

Neimenovani zvaničnik EU saopštio je juče da plan Unije da relocira dodatnih 120.000 migranata širom 28 zemalja članica podrazumeva i premeštanje 54.000 migranata iz Mađarske, javio je AP.

Sa druge strane, premijeri Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske juče su ponovo odlučno odbili preraspodelu izbeglica po obavezujućim kvotama, a spremaju se da zatraže od EU da počne da sprovodi već dogovoreno - borbu protiv bandi krijumčara izbeglica i kontrolu spoljašnjih šengenskih granica.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je juče u Ohridu da je 120.000 ljudi od početka godine izrazilo nameru da će zatražiti azil u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.