EU opkolila dom bogataša, ali on sad vraća udarac

Izvor: B92, 25.Avg.2016, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU opkolila dom bogataša, ali on sad vraća udarac

Nakon što je Evropska unija pritisnula Švajcarsku da ukine poreske olakšice za strane kompanije, Ženeva je doživela veliki gubitak, piše Blumberg.

Zbog toga će grad 30. avgusta predložiti sečenje korporativnog poreza sa 24,2 odsto na 13,49 odsto, sudeći prema rečima tri izvora koji su upoznati sa ovim slučajem.

Tokom prelaznog perioda od pet godina, poreska stopa će biti nešto viša i iznosiće 13,79 odsto. Iako je to 2,2 odsto poena više nego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prosečna preferencijalna stopa koja se trenutno nudi mnogim stranim kompanijama, novi režim će poboljšati kompetitivnu poziciju Ženeve, sudeći prema Kredi svis grupi.

Visoki ulozi za političare

"Međunarodnim kompanijama će biti drago da imaju neku sigurnost nakon što se napokon implementira nova stopa", rekao je jedan advokat u Bonard Lavsonu. Kao i ostatak Švajcarske, Ženeva se suočava sa jačanjem franka i problemom kvota za migrante. Ulozi su visoki za političare koji razmatraju novu poresku stopu kojom bi privukli multinacionalne kompanije .

"Radi se o najvećoj bici za nas. Ne možemo si dopustiti da je izgubimo jer atraktivnost Ženeve i oblik koji će naša ekonomija imati za generacije koje dolaze su u opasnosti", Rekao je zamenik direktora međunarodnih poslova i arbitraže iz Ženevske komore za privredu, industriju i usluge.

Ženeva će biti atraktivnija stranim kompanijama

Zbog nove poreske stope Ženeva će skočiti za 13 mesta i postati treći najatraktivniji švajcarski kanton iza Ciriha, navodi se u studiji Kredi svisa.

"Ženeva i zapadni delovi Švajcarske biti će atraktivniji kompanijama, pogotovo u poređenju sa Francuskom. Smatramo da će reforma korporativnog poreza stvoriti nove šanse za privredu Ženeve ", kažu u Kredi svisu.

Novi poreski režim mogao bi, prema projekcijama, donesti finansijski gubitak za Ženevu u iznosu od 459 miliona franaka, a Roland Godel, portparol ženevskog odeljenja za finansije, rekao je kako će gubitak biti približan tom iznosu.

Broj javnih službenika veći od broja stanovnika

Ekonomista UBS Grupe, Elias Hafner rekao je kako će pitanje budžeta predstavljati pravi izazov jer je u Ženevi broj javnih službenika veći od broja stanovnika, za razliku od ostalih delova Švajcarske, te to pruža mogućnost za određene rezove koji zabrinjavaju šefa Socijalističke stranke.

"Potreban nam je atraktivnija stopa poreza i želimo da zadržimo većinu radnih mesta, ali takođe moramo da garantujemo jednak nivo usluga javnog servisa. Za Ženevu je kvalitet javnog servisa jednako važna kao i stopa korporativnog poreza ", rekao je de Sainte Mari.

S obzirom da se leva politička opcija u Ženevi protivi novoj poreskoj stopi to bi moglo uzrokovati raspisivanje referenduma na kojem bi trebalo skupiti samo 500 potpisa. Naime, u susednom kantonu Vaud, 87,1 odsto osoba se izjasnilo za smanjenje korporativne stope poreza sa 21.65 odsto na 14.79 posto, a zbog te promene će se vrlo verovatno smanjiti davanja za pozorišta, muzeje, čišćenje ulica i jaslice.

Ako se ne postigne dogovor oko korporativne stope poreza, rezultat za Ženevu bi mogao biti devastirajući. Mnoge multinacionalne kompanije mogle otići iz Ženeve čime bi se stvorili veći rezovi u prihodima kantona, a gubici bi time mogli biti još veći.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.