Izvor: Politika, 31.Okt.2014, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU odahnula jer se neće smrzavati

Moskva, Kijev i Brisel sklopili prelazni dogovor o izvozu ruskog gasa Ukrajini, koja će ubuduće avansno plaćati Rusima ovaj energent

Evropljani su preksinoć odahnuli jer su nešto pre ponoći između četvrtka i petka predstavnici Ukrajine, Rusije i Evropske unije potpisali privremeni sporazum oko spornih isporuka ruskog gasa, kojim se ove zime obezbeđuje snabdevanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ukrajine kao i Evrope plavim energentom, uprkos napetim odnosima zbog sukoba na jugoistoku Ukrajine.

Posle dva dana intenzivnih pregovora u Briselu, sporazum su potpisali ministri energetike Rusije i Ukrajine Aleksandar Novak i Jurij Prodan, kao i odlazeći evropski komesar za energetiku Ginter Etinger. Osim toga, uz prisustvo odlazećeg predsednika evropske komisije Žozea Manuela Baroza, dodatni ugovor su potpisali i direktori ruskog „Gasproma” i ukrajinskog „Naftogasa” Aleksej Miler i Andrij Kobolev, a time je rešeno goruće pitanje kako će Kijev isplatiti nagomilane dugova za ruski gas, kao i pod kojim uslovima će ga kupovati do marta 2015. godine.

„Politička odgovornost, logika saradnje i prosti zdrav razum su prevladali. Ovo je važan korak za zajedničku energetsku bezbednost na evropskom kontinentu. Sada nema razloga da se građani plaše da će im biti hladno ove zime”, rekao je Barozo na konferenciji za novinare posle potpisivanja sporazuma.

Otplata ukrajinskog duga Rusiji od 3,1 milijardu dolara biće izvršena u dve tranše, prva od 1,45 milijardi dolara odmah, a druga od 1,65 milijardi dolara do kraja godine. Rusi procenjuju ukupan dospeli dug na 5,3 milijarde dolara, ali su prihvatili da se sporne 2,2 milijarde prepusti arbitražnom sudu u Stokholmu.

Prema rečima Etingera, Ukrajina će platiti Rusiji 1,45 milijardi dolara u idućih nekoliko dana kako bi Moskva nastavila isporuke gasa, dok će nakon toga Rusija „odmah” spustiti Ukrajini cenu gasa za oko 100 dolara za hiljadu kubnih metara. Osim toga, dogovoreno je da Ukrajina nove nabavke gasa od Rusije plaća avansno mesec za mesec.

„To je možda prvi znak mudrosti i dobrog funkcionisanja politike susedstva, pa možda i prvi tračak za opuštanje u odnosima između dve susedne zemlje”, rekao je Etinger, dodajući da EU nije zvanično postala garant za preuzete finansijske obaveze Kijeva prema „Gaspromu”, ali će znatna pomoć EU i Međunarodnog monetarnog fonda pomoći Kijevu da isplati dug.

Prema sporazumu, Ukrajina će u novembru i decembru kupiti četiri milijarde kubika gasa po ceni od 378 dolara za hiljadu kubika, a u januaru će ta cena pasti na 365 dolara. Ova cena je oko 100 dolara manja od one koju je Rusija Ukrajini zacrtala zbog neplaćanja dugova, ali je, kako tvrde u Kijevu, i dalje 100 dolara veća od „tržišne cene”.

Ruski ministar je pak rekao da će ruska vlada narednih dana usvojiti uredbu koja će omogućiti primenu ovog sporazuma.

„Rusija je bila, jeste i biće pouzdan snabdevač (gasom)”, rekao je Novak, dok je njegov ukrajinski kolega istakao da je njegova zemlja „prvi put u svojoj istoriji” potpisala trilateralni energetski sporazum i da će potpis predstavnika Evropske komisije na dokumentu biti „garancija njegove primene”.

Ukrajina iz Rusije uvozi 50 odsto svojih potreba za gasom, a EU trećinu, tako da je dolazak zime dodatno ubrzao postizanje dogovora, uprkos neslaganjima oko načina rešavanja krize na jugoistoku Ukrajine. „Gasprom” je sredinom juna ove godine prekinuo isporuke gasa Ukrajini, navodeći kao razlog 5,3 milijarde dolara duga i zahtevajući da Ukrajina podmiri svoje dospele račune i unapred plati za buduće isporuke.

U takvoj situaciji evropska „dvadesetosmorica” su prevashodno htela da izbegnu ponavljanje scenarija iz 2006. i 2009. godine kada je Rusija zaustavila dotok gasa Ukrajini, što je otežalo isporuke gasa ka EU, budući da je Kijev preuzimao deo energenata koji je gasovodima preko njene teritorije išao kao EU.

Ne samo što su Barozo i Etinger bili srećni što su poslednjeg dana na ovim funkcijama postigli ovaj dugo očekivani dogovor, već su i brze reakcije nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda ukazale na to da je EU zaista odahnula. Merkelova i Oland su u zajedničkom saopštenju poručili da će EU „u potpunosti odigrati svoju ulogu” u sprovođenju sporazuma o gasu, dodajući pri tome značaj da se sprovede i sporazum iz Minska od 5. septembra o prekidu vatre na istoku Ukrajine – i da se iznađe trajno rešenje sadašnje ukrajinske krize.

N. Radičević

objavljeno: 01.11.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.