EU krenula u akciju - Kina da plati jeftini čelik

Izvor: B92, 12.Feb.2016, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU krenula u akciju - Kina da plati jeftini čelik

Evropska unija otvorila je novu istragu povodom uvoza kineskog čelika.

EU upozorava da neće dozvoliti da "nepravedna konkurencija" ugrozi evropsku industriju koja posrće zapljusnuta jeftinim uvozom.

"Ne možemo dozvoliti da nepravedna konkurencija, u vidu veštački jeftinog uvoza, ugrozi našu industriju. Odlučna sam u tome da iskoristim sva raspoloživa sredstva kako bi naši trgovinski partneri igrali po pravilima", navodi se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u saopštenju evropske komesarke za trgovinu Sesilije Malmstrem, prenosi agencija Frans pres.

U saopštenju se navodi da je Evropska komisija otvorila istragu povodom uvoza bešavnih cevi, teških ploča i toplo valjanog čelika iz Kine.

Komisija je pokrenula i odvojenu antidampinšku istragu u vezi za uvozom hladno valjanog čelika iz Kine i Rusije, podsećajući da je prošlog meseca uvela antidampinške mere na čelične šipke korišćene u građevinskoj industriji.

Malmstremova je prošlog meseca pozvala Kinu da smanji proizvodnju čelika.

"U svetlu zabrinjavajućeg trenda, pozivam vas da preduzmete sve odgovarajuće mere da ograničite prekomernu proizvodnju i druge uzroke koji pogoršavaju situaciju", napisala je Malmstrem u pismu kineskom ministru trgovine Gao Hućengu.

Kina drži oko polovinu globalne proizvodnje čelika, ali je domaća tražnja znacajno usporila zbog slabljenja tempa rasta nacionalne privrede.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.